Kritika na seba nedala dlho čakať! Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od klimatickej dohody okomentoval Obama i Caňete

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 07:30 • 2 min
Kritika na seba nedala dlho čakať! Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od klimatickej dohody okomentoval Obama i Caňete

Washington/Brusel - Eurokomisár pre klímu a energie Miguel Arias Caňete označil dnešné vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody, za "smutný deň pre svetové spoločenstvo".

slovakia

left justify in out

Trump z Bieleho domu vyhlásil, že USA odstúpia od klimatickej dohody z roku 2015, pretože je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá. Chce vyjednať takú, ktorá bude pre jeho krajinu "spravodlivá".

 

Podľa eurokomisára Európska únia "hlboko ľutuje jednostranné rozhodnutie Trumpovej administratívy". Caňete prisľúbil, že "svet môže naďalej počítať s Európou, pokiaľ ide o globálne vedenie".

 

Taktiež predpovedal, že EÚ bude hľadať nové spojenectvá - od najväčších svetových ekonomík po najzraniteľnejšie ostrovné štáty vrátane amerických podnikov a jednotlivcov podporujúcich dohodu. "Sme na správnej strane dejín," vyhlásil eurokomisár.

 

Administratíva Donalda Trumpa sa pripája "k hŕstke krajín, ktoré odmietajú budúcnosť", reagoval bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama. Obhajoval parížsku dohodu podpísanú 195 krajinami. Jeho administratíva ju schválila vlani v septembri. Keďže však o dohode nehlasoval americký Senát, nie je pre USA právne záväzná.

 

Obama uviedol, že krajiny, ktoré sa držia dohody, budú "ťažiť z výhod, pokiaľ ide o vytvorenie pracovných miest a priemyselných odvetví".

 

Podľa Obamu Trumpovo rozhodnutie odráža "absenciu amerického vedenia". Je však presvedčený, že americké mestá, štáty a podniky vyplnia toto vákuum tým, že prevezmú vedúcu úlohu pri ochrane klímy. Poznamenal, že podniky si vybrali "budúcnosť s nízkym obsahom uhlíka" a už investujú vo veľkej miere do obnoviteľných zdrojov, ako sú veterná či solárna energia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies