Kritiku projektu Nord Stream 2 na pôde EP podporili aj slovenskí europoslanci

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 16:43 • 2 min
Kritiku projektu Nord Stream 2 na pôde EP podporili aj slovenskí europoslanci

BRUSEL/ŠTRASBURG - K výhradám a požiadavkám poslancov Európskeho parlamentu (EP) voči projektu Nord Stream 2 (NS2), ktoré odzneli počas pondelkovej rozpravy poslancov s eurokomisárom pre energetiku Ariasom Caňetem v Štrasburgu sa dnes pripojili aj viacerí slovenskí europoslanci.

slovakia

left justify in out

Europoslanci všeobecne žiadajú Európsku komisiu, aby projekt zastavila a posúdila ho z geopolitického, ako aj z hospodárskeho hľadiska. Podľa ich stanoviska plánované rozšírenie kapacity plynovodu Nord Stream o novú sústavu potrubí známu ako Nord Stream 2 je v rozpore s cieľmi Energetickej únie a narúša solidaritu medzi členskými štátmi EÚ.

 

V podobnom duchu zareagoval aj poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), z tábora európskych ľudovcov, podľa ktorého realizácia projektu NS2 by mala negatívne dopady pre energetickú bezpečnosť EÚ.

 

"Tento projekt má potenciál ohroziť aj energetickú bezpečnosť Slovenska. Podporiť tento projekt by predstavovalo krok späť v dlhoročnom úsilí EÚ zlepšiť spoluprácu s Ukrajinou. V našom záujme je zachovať strategickú úlohu Ukrajiny pri preprave plynu do EÚ," uviedol poslanec.

 

Poslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) v správe pre TASR upozornila, že už správa EP z decembra 2015 poukázala na škodlivosť a negatívny dosah Nord Stream 2 na bezpečnosť a diverzifikáciu dodávok v Európe.

 

"Zároveň bola preukázateľne spochybnená jeho hospodárska výhodnosť, keďže súčasná prvá vetva plynovodu, priamo spájajúca Nemecko s Ruskom, je dlhodobo využívaná len približne na polovicu svojej kapacity," uviedla poslankyňa.

 

Branislav Škripek (OĽaNO) z parlamentnej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) rovnako poukázal na skutočnosť, že realizácia projektu Nord Stream 2 by významne znížila prepravné kapacity plynu do EÚ cez Slovensko a tým priamo ohrozila našu energetickú bezpečnosť a znamenala by hospodársku stratu.

 

"Náklady na výstavbu duplicitnej infraštruktúry môžu tiež zvýšiť ceny plynu pre spotrebiteľov v Európe. Preto je dôležité zabrániť budovaniu NS2," skonštatoval Škripek.

 

Poslanec Ivan Štefanec (KDH) pripomenul, že Nord Stream 2 je čisto politický projekt, ktorý je nebezpečný nielen pre Slovensko, ale aj pre celú EÚ.

 

"Tento projekt ide proti základným princípom Energetickej únie, založenej na diverzifikácii zdrojov a dodávateľov. Lepšie ceny energií môžeme dosiahnuť len cez ich širšiu ponuku a nie posilňovaním ruského štátneho gigantu," upozornil Štefanec.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona