Kritický Weiss po trápení s Andorrou: "Dole ružové okuliare"

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:37 • 2 min
Kritický Weiss po trápení s Andorrou: "Dole ružové okuliare"

Kritický Weiss po trápení s Andorrou: "Dole ružové okuliare"

slovakia

left justify in out

img

Kritické slová adresoval tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss svojim zverencom po sobotňajšom víťazstve 1:0 nad Andorrou - navlas rovnakom, aké dosiahol jeho tím v marci na pôde outsidera v rámci kvalifikačných bojov EURO 2012. Povinnosť získať tri body hráči splnili, ale herný prejav a kvalita duelu na Pasienkoch vôbec nenadchli. Stokrát deklarovaný ciele, zlomiť odpor súpera rýchlym gólom a v poslednom zápase sezóny pred odchodom na letné dovolenky potešiť verných divákov suverénnejším triumfom, stroskotali.
      Prejav Vladimíra Weissa na pozápasovej tlačovej konferencii pôsobil v návale emócií veľmi nahnevane, ale pritom vecne: "Som sklamaný z nášho výkonu, z nášho prístupu k šanciam, ktoré sme mali v zápase. Vedeli sme, s čím sem Andorra príde, dnes sa každý súper snaží, ale na to majú hráči kvalitu a hrávajú v takých kluboch, aby sa vedeli presadiť. Na to neexistuje výhovorka. Keď má Šebo šesť šancí, musí z nich dať tri góly. V Slovane ich dával takpovediac so zaviazanými očami. Som nahnevaný na útočnú fázu a premieňanie šancí, to sa však netýka len útočníkov, ale aj Hamšíka, Ježa a vôbec všetkých, ktorí boli na ihrisku," zhrnul kormidelník SR bezprostredné dojmy zo zápasu s 202. tímom svetového rebríčka FIFA. Domáceho favorita vykúpil až v 63. minúte gól Miroslava Karhana, dovtedy ponúkli hráči s dvojkrížom na prsiach len stereotypné dobýjanie súperovej brány: "Miro Karhan napriek všetkým polemikám dokázal, že je stále pán futbalista," tvrdil Weiss. Následne sa pustil do širších súvislostí: "Dole ružové okuliare. Všetci, aj my, ale hlavne hráči, a žime v realite, v akej žijeme. Slovensko chce pomaly vyhrať majstrovstvá sveta, ale skoro nemá kde hrať. Chceme sa porovnávať s Ruskom a Írskom, ale veci sa hýbu pomaly a naša situácia vo futbalovom hnutí je zlá. Nad Andorrou sme mali vyhrať 5:0 a nie trápiť sa s tým, že stopér dá gól. Z toho som veľmi sklamaný."
      Príčinu videl strojca osemfinálovej účasti na vlaňajších MS v Juhoafrickej republike v slabej koncentrácii hráčov: "Ja za to nemôžem, že útočník nedá z piatich metrov gól, ale trafí brankára, čo sa v tomto zápase stalo niekoľkokrát. Riešenie tej situácie musí byť iné, hráč sa musí skoncentrovať, lepšie čítať hru a ísť lepšie do súboja. Narátal som sedem-osem čistých šancí, už v 5. minúte mohlo byť 2:0. Vedeli sme, že budeme hrať do plných, mali sme sa preto presadiť z krídelných priestorov. Prvý polčas ma tak vyviedol z miery, že som v kabíne kričal ako ešte nikdy, ale okej, k futbalu patria aj emócie. Ja mám tých chlapcov rád, ale ak chceme ísť na majstrovstvá Európy, s takýmto výkonom proti Rusom, Írom a Arménom nemáme šancu. Spokojný som len s tromi bodmi."
      V základnej zostave sa neušlo miesto debutantovi Erikovi Čikošovi. Objavil sa v nej po dvojročnej odmlke stredopoliar Róbert Jež, ktorý sa podľa trénerových slov ukazoval vo veľmi dobrom svetle v tréningovom procese pred zápasom s Andorrou. "Nemôžem povedať, že by sa nesnažil. V úvode mal niekoľko dobrých, aj zlých vecí. Po zbytočnej žltej karte však nemohol dohrávať súboje, ale veril som mu, že sa presadí a nechcel som ho striedať. Skôr Kucka bol na nepoznanie, ale sú aj také zápasy. Opakujem, treba si dať dole ružové okuliare a normálne sa vrátiť do reality. Musíme byť skromní a bojovať ako o život. Presne tak ako pred zápasmi minulej kvalifikácie v Severnom Írsku a v Poľsku. To môže byť naša hra, inú cestu nevidím," konštatoval šéf realizačného tímu.
      Na jeseň čakajú Slovákov štyri náročné zápasy v poradí Írsko (vonku), Arménsko (doma), Rusko (doma), Macedónsko (vonku). Weiss tvrdí, že ak chce jeho tím pomýšľať na postup, musí v nich získať minimálne deväť bodov. "Tie môžu, ale aj nemusia stačiť. Musíme zdolať Arménsko, ktoré je po prehre v Rusku mimo hry o postup, ale podľa môjho názoru hrá najlepší futbal v našej skupine a potom v októbri nás čaká rozhodujúci zápas s Ruskom. Rozhodovať sa bude možno kolo pred koncom kvalifikácie a v poslednom už bude všetko jasné." V B-skupine kvalifikácie EURO 2012 nezaváhali Rusi doma s Arménskom (3:1) a aj Íri vyhral v Macedónsku (2:0), pred jesenným vyvrcholením cyklu sa tak vyrysovala trojica kandidátov na postup v zložení Slovensko - Rusko - Írsko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona