Kritický člen Pápežskej komisii pre ochranu mladistvých si berie voľno

NETKY.SK • 7 Február 2016, 09:51 • 2 min
Kritický člen Pápežskej komisii pre ochranu mladistvých si berie voľno

VATIKÁN - Vatikánsky poradný zbor, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní sexuálnych deliktov katolíckych kňazov, opustil jeden z jeho vplyvných členov Peter Saunders.

slovakia

left justify in out

Vatikán v sobotu informoval, že Saunders, ktorý sa v detstve tiež stal obeťou sexuálneho útoku kňaza, si v Pápežskej komisii pre ochranu mladistvých "vezme voľno" a počas neho "zváži, ako by v budúcnosti mohol čo najlepšie prispieť k práci poradného zboru".

 

Ako pripomenula agentúra AP, Saunders bol veľkým kritikom Vatikánu za pomalosť pri prijímaní opatrení na ochranu detí a potrestanie biskupov, ktorí kryjú kňazov s pedofilnými sklonmi. Naposledy vyvolal rozruch vlani, keď obvinil austrálskeho kardinála Georgea Pella, že nebol schopný ochrániť deti pred útokmi pedofilných kňazov. Kolegovia v komisii sa vtedy od Saundersových výrokov dištancovali.

Pell zastáva vo vatikánskej hierarchii funkciu šéfa ekonomického sekretariátu - čo je post identický s ministrom hospodárstva.

 

Saundersov odchod je podľa vatikánskych zdrojov tvrdou ranou pre pápeža Františka, ktorý sa snaží delikty kňazov dôsledne vyšetrovať.

 

Po Saundersom odchode zostáva v poradnom zbore už len jediná obeť sexuálneho násilia Marie Collinsová.

 

Pápežská komisia pre ochranu mladistvých vznikla v roku 2013.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies