Kritici vybrali filmy do hlavnej súťažnej sekcie Cinematiku

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 19:50 • 2 min
Kritici vybrali filmy do hlavnej súťažnej sekcie Cinematiku

Kritici vybrali filmy do hlavnej súťažnej sekcie Cinematiku - Kultúra Hlavnú súťažnú sekciu Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Meeting Point Europe aj tento rok zostavilo 17 mladých kritikov. Obsahuje desať európskych filmov z rokov 2011 a 2012,

slovakia

left justify in out

img

Hlavnú súťažnú sekciu Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Meeting Point Europe aj tento rok zostavilo 17 mladých kritikov. Obsahuje desať európskych filmov z rokov 2011 a 2012, ktoré títo kritici považujú za najlepšie. Siedmy ročník festivalu Cinematik sa uskutoční 7. až 13. septembra v Piešťanoch.

Kritici pochádzajú z Belgicka, Českej Republiky, Čiernej Hory, Dánska, Estónska, Francúzska, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Talianska, Turecka a Veľkej Británie. Každý z z nich vytvoril svoj vlastný rebríček filmov, ktorým pridelil istý počet bodov. Po ich sčítaní vznikol spoločný rebríček, pričom najúspešnejšie snímky premietnu na MFF Cinematik a film s najvyšším počtom bodov získa na záver festivalu cenu Meeting Point Europe Award.

Vo výbere je viacero filmov, ktoré si už vyslúžili uznanie kritikov a rôzne ceny. Patrí medzi ne napríklad čierno-biely nemý The Artist (2011) režiséra Michela Hazanaviciusa ocenený okrem iného piatimi Oscarmi, pričom jednu z prestížnych sošiek získal predstaviteľ hlavného protagonistu Jean Dujardin. Ten stvárnil hviezdu nemých filmov Georgea Valentina, ktorý sa nevie zmieriť s nástupom zvukového filmu. Ďalej kritici vybrali snímku Vtedy v Anatólii (Bir zamanlar Anadolu'da, 2011) Nuriho Bilgeho Ceylana Je to príbeh malej skupiny ľudí, ktorí sa vyberú do odľahlých oblastí Anatólie hľadať jedno pochované telo. Údajný vrah si však nepamätá, kde telo zakopal. Premietnu tiež drámu Chlapec na bicykli (2011) bratov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov o chlapcovi, ktorého otec umiestni do detského domova, pretože sa o neho nedokáže starať. Na víkendy si ho berie do opatery miestna kaderníčka, chlapec má však problémy prispôsobiť sa a stále verí, že otec si ho zoberie späť.

Diváci sa môžu tešiť i na komédiu o novozvolenom pápežovi, ktorý sa bojí ujať sa svojej funkcie - snímku Máme pápeža! (2011) legendárneho talianskeho režiséra Nanniho Morettiho. Do výberu sa dostala i komorná dráma Michael (2011) v réžii Markusa Schleinzera. Zobrazuje život pedofila, ktorý vo svojom dome ukrýva 10-ročného chlapca. Nechýba psychologická dráma s témou sexuality Hanba (2011) Stevea McQueena, ktorá sa sústredí na frustráciu moderného človeka a jeho posadnutosť sexom, a špionážny triler Jeden musí z kola von (2011) režiséra Tomasa Alfredsona. Príbeh zobrazuje snahu britskej tajnej služby MI6 identifikovať sovietskeho špióna, ktorý sa mal do nej infiltrovať.

Pre návštevníkov a návštevníčky bude od 7. do 13. septembra pripravených dovedna dvanásť tematických sekcií. Súťažná sekcia slovenských celovečerných dokumentárnych filmov nazvaná Cinematik.doc predstaví to najlepšie, čo za uplynulý rok vzniklo na poli slovenského dokumentu. Ďalej divákov čakajú napríklad sekcie Za hranicou kultu, Zvláštne uvedenia, Študentské Oscary, Kinema Choice, Cinematik Jr či prehliadku Zakázaných a cenzurovaných filmov. Pre záujemcov a záujemkyne bude taktiež pripravený nový prírastok knižnej Edície Cinematik. V duchu tradície predstavovania výnimočných európskych filmárov slovenskému publiku MFF Cinematik uvedie v rámci sekcie Rešpekt retrospektívu celovečerných filmov jedného z najoriginálnejších francúzskych režisérov ostatných troch dekád Leosa Caraxa.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies