Kritici Džamaly spustili petíciu za preskúmanie výsledkov Eurovízie, údajne mal vyhrať niekto iný

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 16:46 • 2 min
Kritici Džamaly spustili petíciu za preskúmanie výsledkov Eurovízie, údajne mal vyhrať niekto iný

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko udelil dnes speváčke Džamale titul národná umelkyňa za reprezentáciu Ukrajiny na 61. ročníku Eurovíznej pesničkovej súťaže v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Džamala súťaž vyhrala so skladbou 1944, ktorá je o prenasledovaní tatárskej menšiny počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.


Mnohí ruskí politici i časť ruskej verejnosti považujú Džamalino víťazstvo za politicky motivované a upozorňujú aj na prechmaty poroty, ktorá rozhodovala o víťazovi. Na stránke Change.org sa preto dokonca objavila petícia za prešetrenie výsledkov speváckej súťaže, ktorú doteraz podpísalo vyše 200.000 ľudí. Európska vysielacia únia (EBU) už oznámila, že sa petíciou bude zaoberať. Podľa vyhlasovateľa petície, ktorým je arménsky občan, mal zvíťaziť iný interpret. Hovorca EBU však uviedol, že výsledky súťaže budú sotva zmenené.


Ďalšiu petíciu možno podpísať aj na Porošenkovej internetovej stránke: jej vyhlasovateľ žiada o podporu svojho návrhu udeliť Džamale titul Hrdina Ukrajiny. Podľa súťažných pravidiel sa budúci ročník Eurovízie uskutoční na Ukrajine. Ukrajinský poslanec Anton Heraščenko už medzičasom avizoval, že ruskí predstavitelia, ktorí vyjadrujú podporu ruskej agresii voči Ukrajine, na Eurovíziu 2017 na Ukrajinu nebudú môcť prísť.


Samotná Džamala však dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásila, že ruskí zástupcovia by "sa mali zúčastniť". Členka ukrajinskej delegácie na Eurovízii medzičasom pripomenula, že pozývanie účastníkov súťaže je v kompetencii EBU, nie Ukrajiny.


Džamala okrem toho ocenila vystúpenie ruského zástupcu Sergeja Lazareva, ktorý skončil napokon na treťom mieste. Súčasne dodala, že konkurencia bola v tomto ročníku veľká. Spresnila, že ona sama verila vo svoje víťazstvo.
Do polemiky sa zapojil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď pripomenul, že "Eurovízia je medzinárodná súťaž a prijímajúca krajina musí postupovať podľa pravidiel Eurovízie". Na otázku, či by sa Rusko radšej nemalo vzdať účasti v súťaži, Peskov odporučil: "Vyčkajte s tým mávaním šabľou!"


Pripravenosť reprezentovať Rusko na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia už dnes vyjadril ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci.


"Máme skúsenosť s účasťou (na súťaži Eurovízia), nie však ako priami účinkujúci. Keď Moskva pred niekoľkými rokmi hostila Eurovíziu, predstavili sme sa tam s krátkym sólovým programom. Keby sme dostali ešte jednu šancu objaviť sa na ďalšej súťaži Eurovízia, uvítame ju," povedal Gennadij Sačeňuk.


Šéf zboru dodal, že Alexandrovovci by mohli účinkovať ako jednotliví sólisti alebo ako celok. "Eurovízia má obmedzenia, čo sa týka počtu účastníkov, ale sme pripravení zvážiť akýkoľvek formát účinkovania," podotkol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona