Krištúfková chce napraviť nespravodlivosť voči matkám, ktoré sa starajú o dieťa doma

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 17:06 • 2 min
Krištúfková chce napraviť nespravodlivosť voči matkám, ktoré sa starajú o dieťa doma

BRATISLAVA - Poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková chce napraviť nespravodlivosť v zákone, podľa ktorej matky, ktoré sa starajú o dieťa doma dostávajú príspevok nižší ako matky, ktoré dali dieťa do jaslí.

slovakia

left justify in out

Rodičovský príspevok je dnes vo výške 213,20 eura mesačne. Pričom príspevok na starostlivosť o dieťa je 280 eur mesačne. Krištúfková preto predložila do parlamentu novelu zákona o rodičovskom príspevku, ktorého cieľom je zvýšiť sumu rodičovského príspevku na rovnakú výšku ako je suma uhrádzaná za poskytovanú starostlivosť o dieťa.

 

„Rôzna výška príspevkov pri starostlivosti o dieťa do troch rokov je diskriminačná a nemá žiadnu opodstatnenosť. Sme toho názoru, že každý rodič má nárok na rovnaký príspevok od štátu, či zverí svoje dieťa do troch rokov do starostlivosti v príslušnom zariadení, alebo do starostlivosti inej osobe, alebo rodič zostane s dieťaťom doma na rodičovskej dovolenke do troch rokov dieťaťa,“ povedala Krištúfková. Poslankyňa Sme rodina rovnaký návrh predkladala aj pred rokom, ako svoj prvý poslanecký návrh. Vtedy neprešiel cez koaličnú väčšinu.

Desiatky matiek na Deň matiek požiadalo premiéra Roberta Fica o ukončenie ich diskriminácie preto, že sa osobne starajú o deti počas rodičovskej „dovolenky". Matky sa na Fica obrátili so žiadosťou o podporu materstva a najlepšej formy starostlivosti o dieťa. Pre vývoj detí je podľa matiek dôležité, aby mohli v prvých rokoch života vyrastať pri mame.

 

Podpísané matky nesúhlasia s diskriminačnou politikou, ktorá na jasľovú starostlivosť dáva príspevok až do výšky 280 eur, pričom matkám, ktoré sa osobne starajú o deti, necháva rodičovský príspevok len vo výške 213,20 eura. „Štát by nemal diskriminovať naše rodiny preto, že sme nedali dieťa do jaslí. Aj keď vítame nedávne zvýšenie rodičovského príspevku, jeho výška nám stále nedáva logiku. Prečo by matka, ktorá sa osobne stará o dieťa, mala dostávať nižší príspevok ako matka, ktorá dá dieťa do jaslí? To si naozaj štát cení osobnú starostlivosť mamy na mínus 66,80 eura? My, matky, sme predsa lepšie ako jasle,“ zdôrazňujú vo výzve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies