Krištáľové krídlo získalo ďalších 11 slovenských osobností

NETKY.SK • 25 Január 2016, 15:12 • 2 min
Krištáľové krídlo získalo ďalších 11 slovenských osobností

BRATISLAVA – Dohromady 11 osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer (24.1.) prevzalo na javisku Slovenského národného divadla v Bratislave ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2015.

slovakia

left justify in out

Sú nimi spisovateľka Veronika Šikulová, chodec Matej Tóth, podnikateľ Jozef Barcaj, režisér Ladislav Kaboš, zakladateľka organizácie Svetielko pomoci Miroslava Hunčíková, expert chémie Igor Lacík, speváčka a herečka Szidi Tobias, operný spevák Štefan Kocán, výtvarník Ivan Pavle, mimoriadnu cenu získali docentka Angelika Bátorová a Jozef Ráž, líder legendárnej skupiny Elán.

 

„Je to niečo nad všetky ostatné ceny, ktoré som dostal. Športové ceny, aj keď sú úžasné a veľké zadosťučinenie, vždy pekná bodka za sezónou, tak sa viac-menej týkajú športu. Ale toto je celospoločenské ocenenie, videli sme tu množstvo úžasných ľudí a patriť medzi elitu slovenských ľudí je pre mňa niečo veľmi významné a veľmi sa z toho teším. Ďakujem porotcom aj všetkým ľuďom, ktorí mi toto ocenenie dopriali,“ povedal pre TASR Matej Tóth.

 

„Je to veľká pocta pre každého laureáta, keď drží v rukách toto ocenenie. Keď si pozrieme predchádzajúce ročníky, tak sú to ľudia, ktorí si skutočne zaslúžia túto cenu zato, čo vo svojom živote urobili, nie však pre seba, ale pre druhých ľudí, pre spoločnosť, pre Slovensko. Je to veľmi významná cena a mám veľkú radosť, že ju dnes môžem držať v rukách,“ dodal Ladislav Kaboš.

 

„Ocenenie je poďakovaním za prácu, ktorú robím. Aj napriek tomu, čo sa mi stalo, že ma pred siedmimi rokmi opustila dcérka, naďalej pomáham onkologicky chorým deťom, deťom v terminálnom štádiu života, to znamená takým, pre ktoré už neexistuje žiadna liečba. Musím povedať, že je to niekedy naozaj ťažké,“ uviedla za filantropiu ocenená Miroslava Hunčíková.

 

„Som veľmi prekvapený, už aj preto, že všetci traja nominovaní robia svoju umeleckú prácu na vysokej úrovni, úprimne poviem, že som nečakal, že ocenenie dostanem práve ja, hlavne kvôli Moyzesovmu kvartetu, ktorí sú desaťročia špičkovými muzikantmi, o to viac si to cením,“ povedal pre TASR operný spevák Štefan Kocán.

 

„Poviem otvorene, nie som ja veľmi na ceny. Som veľmi poctený a svojím spôsobom aj prekvapený, som rád, že spoločnosť eviduje, že má zmysel to, čo robím,“ uviedol Jozef Ráž.

 

„Krištáľové krídlo je pre mňa symbolom čistoty, rozletu aj vznešenosti, úžasné ocenenie. Dostala som už viacero ocenení, ale toto je pre mňa najväčším v mojom živote,“ doplnila mimoriadnym ocenením poctená Angelika Bátorová.

 

„Každý rok po skončení sú moje dojmy výnimočné a každý rok ma bolí jedna skutočnosť, že ocenenie nedostali všetci. Z môjho pohľadu všetky nominované osobnosti sú tak úžasné, že by si ocenenie zaslúžili, ale nedá sa to vymyslieť tak, aby ju dostali všetci,“ uviedla producentka a organizátorka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

 

„Bol to 19. ročník a myslím si, že bol výborný. Mne to úrovňou pripadalo už ako jubilejný dvadsiaty. Uvidíme, čo sa nám podarí vymyslieť o rok k 20. výročiu. Porotcovia zvládli svoju úlohu na 101 percent, verím, že odborná verejnosť prijme všetky ocenenia s porozumením a stotožní sa s nimi,“ zhodnotil galavečer predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár.

 

Zoznam laureátov Krištáľového krídla má po nedeli celkom 205 osobností a kolektívov vedeckej, spoločenskej, umeleckej a športovej scény. Prvými ocenenými za rok 1997 boli Božidara Turzonovová, Eva Siracká, Pavel Dvořák, Ida Kirillová, Vladimír Masár, Martin Tešovič, Milan Lasica a Július Satinský.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies