Krištáľové krídlo za rok 2012 si prevzala aj strelkyňa Danka Barteková

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:03 • 2 min
Krištáľové krídlo za rok 2012 si prevzala aj strelkyňa Danka Barteková

Krištáľové krídlo za rok 2012 si prevzala aj strelkyňa Danka Barteková - Kultúra Desať osobností slovenskej vedy, hospodárstva, medicíny, umenia a športu si dnes večer v Slovenskom národnom divadle prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo 2012. O nových držite

slovakia

left justify in out

imgDesať osobností slovenskej vedy, hospodárstva, medicíny, umenia a športu si dnes večer v Slovenskom národnom divadle prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo 2012. O nových držiteľoch rozhodla veľká porota, nominovaných bolo 28 osobností a kolektívov.

V kategórii šport získala ocenenie strelkyňa Danka Barteková. Z letnej olympiády v Londýne priviezla nielen bronzovú medailu, ale aj úspech na diplomatickom športovom poli, keď bola zvolená do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru.

Digitalizátor slovenskej literatúry Timotej Kubiš získal ocenenie v kategórii publicita a literatúra. Vďaka jeho cielenej práci bol vydaný 137 rokov starý rukopis Jonáša Záborského Dejiny kráľovstva Uhorského od počiatkov do časov Žigmundových, čo je vlastne prvý dokument histórie Slovákov. Rukopis vypátral v pražskom Národnom múzeu a jeho prepisu venoval viac ako dva roky.

Michal Štencl bol ocenený za oblasť hospodárstva. Je zakladateľom spoločnosti Sygic, ktorá vyvíja navigačný softvér, ktorý sa predáva takmer vo všetkých krajinách sveta. V roku 2009 bol Sygic prvou spoločnosťou na svete, ktorá vytvorila GPS navigáciu pre Apple iPhone, a druhou firmou na svete, ktorá uviedla navigáciu pre Google Android.

V kategórii hudba patrí ocenenie opernému spevákovi Daliborovi Jenisovi, ktorý už viac ako 25 rokov reprezentuje Slovensko na javiskách najväčších svetových operných domov od Viedenskej štátnej opery cez milánsku La Scalu až po Kráľovskú operu v Londýne.

Peter Abonyi získal ocenenie v kategórii architektúra. Porota ocenila jeho architektonickú tvorbu, ktorou sa zaradil medzi osobnosti slovenskej architektúry posledných desaťročí. V roku 2012 dokončili jeho dielo, sídlo firmy Gas Oilengineering na okraji Spišskej Teplice pri Poprade. Túto stavbu ocenila medzinárodná porota súťaže Stavba roka najvyššou cenou.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies