Krištáľové krídlo opäť hľadá výnimočné osobnosti na Slovensku

NETKY.SK • 13 September 2017, 06:00 • 2 min
Krištáľové krídlo opäť hľadá výnimočné osobnosti na Slovensku

BRATISLAVA - Krištáľové krídlo už po 21. raz začína s organizáciou prestížnej udalosti a hľadá osobnosti, ktoré v roku 2017 dosiahli niečo jedinečné. Do 31. októbra môže svojho favorita navrhnúť aj široká verejnosť. Stačí vyplniť online formulár na www.kristalovekridlo.sk.

slovakia

left justify in out

Laureáti 21. ročníka Krištáľového krídla budú známi na slávnostnom galavečere, ktorý sa uskutoční 21. januára 2018 v novej budove SND a v priamom prenose ho odvysiela Jednotka RTVS.

Porota 21. ročníka Krištáľového krídla zasadla dnes popoludní na slávnostnom stretnutí. Porotcovia prediskutovali kritériá stanovené štatútom. Jednotlivé odborné poroty prešli tento rok viacerými zmenami.

 

Ocenenie Krištáľové krídlo sa odovzdáva v deviatich kategóriách za konkrétny výnimočný počin daného roka v oblasti kultúrneho, spoločenského, vedeckého a hospodárskeho života. Mimoriadna cena sa udeľuje osobnostiam za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin.

 

„Krištáľové krídlo nie je anketa, návrh na nomináciu stačí poslať raz, keďže o finálnych nomináciách rozhoduje odborná porota,“ priblížila výkonná riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala a dodala: „Podmienkou je, že navrhovaná osobnosť pôsobí na Slovensku, prihliada sa aj na medzinárodný úspech. Hlasovanie poroty je tajné.“

 

„V poradí 21. ročník Krištáľového krídla je zaujímavý aj tým, že galavečer bude 21. januára 2018. Ja som veľký optimista a verím, že porota, ako sme ju trocha obmenili, nám prinesie nové inšpirácie, nové myšlienky, ktoré obohatia nielen Krištáľové krídlo, ale aj mňa. Aby som mala nové impulzy, aby sme krídlo robili z roka na rok inak, zaujímavejšie, aby sme neboli konzervatívni a išli s dobou. Je to veľmi ťažké, preto neoceňujeme, ako kto vyzerá, kto koho pozná, ako funguje v politike. My oceňujeme ľudského ducha, výsledky, ktoré tých ľudí reprezentujú,“ uviedla pre TASR producentka a autorka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

 

„V prvom rade je treba povedať, že pravidlá pre každú odbornú porotu sú striktné, v prípade kategórie, ktorej predsedám, ide o to, aby dielo bolo vydané v kalendárnom roku 2017, aby jeho autor pôsobil na Slovensku, aby bolo vydané v slovenskom vydavateľstve. To isté sa týka aj publicistiky, či už rozhlasovej, printovej alebo televíznej. Táto porota v podobnom zložení pôsobí pomerne dlhé roky, to znamená že my už máme stanovený základný estetický kánon a podľa toho postupujeme. Myslím si, že aj rozhodnutia z uplynulých rokov svedčia o tom, že vždy sme vybrali toho správneho laureáta,“ povedal pre TASR predseda odbornej poroty pre publicistiku a literatúru Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS.

 

Krištáľové krídlo za rok 2016 si odniesli Zuzana Mauréry, Daniel Hevier, Štefan Máj, Palo Macho, bratranci Škantárovci, Michal Mego, Igor Timko, Dalibor Karvay, Ondrej Vrábel. Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo získali Marián Varga a Andrej Glatz.

 

Ocenenie Krištáľové krídlo udeľujú od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Dve desiatky rokov, to je viac ako 600 nominovaných, 219 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska vo výbere viac ako 120 porotcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies