Kriminalita v Česku prvýkrát po desiatich rokoch klesla

NETKY.SK • 23 Január 2015, 15:34 • 2 min
Kriminalita v Česku prvýkrát po desiatich rokoch klesla

PRAHA - Kriminalita v Českej republike vlani prvýkrát po desiatich rokoch klesla, v porovnaní s rokom 2013 o 11,3 percenta. Polícia zaznamenala celkovo 289.000 trestných činov. Objasnenosť prípadov vzrástla o päť percent na 49 percent. Kriminalisti zadržali majetok, peniaze a výnosy z trestnej činnosti približne za osem miliárd českých korún, informoval dnes spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát za desať rokov klesol počet trestných činov spáchaných na území ČR pod 300.000, oznámil námestník policajného prezidenta Zdeněk Laube.

 

Pokles sa týka všetkých krajov vrátane hlavného mesta. V Prahe sa naďalej stane najviac trestných činov - až štvrtina všetkých deliktov. Nasledujú Moravskosliezsky a Stredočeský kraj. Najlepšia situácia je v okresoch Karlove Vary, Pardubice a na Vysočine.

 

Polícia sa podľa policajného prezidenta Tomáša Tuhého zameriava na určité prioritné oblasti - napríklad na divácke násilie, drobnú kriminalitu, bezpečnosť cestnej premávky, boj s drogovou scénou, terorizmom, extrémizmom či počítačovou kriminalitou.

 

Napriek vlaňajším úspechom sa bude polícia snažiť o zvýšenie počtu príslušníkov. Polícia by chcela do svojich radov získať ďalších 4000 pracovníkov, potom by ich bolo celkovo 45.000.

 

Podľa Tuhého sa zvyšujú aj nároky na rozpočet. Trestná činnosť sa totiž sofistikuje, zločinci sa profesionalizujú, preto sa musia policajní príslušníci vzdelávať. V ČR sa znížil takisto počet vrážd - o 21 z predvlaňajších 182.

 

Najčastejšie však polícia vyšetrovala majetkové trestné činy, ktorých sa stalo vyše 209.000. Ich počet klesol medziročne o 35.740, pričom najviac sa znížil počet krádeží a vlámaní. 

 

Polícia vlani stíhala vyše 114.600 ľudí, teda medziročne menej o 3000. Viac ako polovicu stíhaných tvorili recidivisti, zameraní najmä na majetkovú trestnú činnosť, informoval portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona