Kriminalita na deťoch podľa prokuratúry štatisticky stúpa

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:43 • 2 min
Kriminalita na deťoch podľa prokuratúry štatisticky stúpa

BRATISLAVA - Kriminalita páchaná na deťoch štatisticky narastá. Tvrdí to Správa o činnosti prokuratúry Slovenskej republiky za rok 2013, ktorú dnes v závere ôsmeho dňa 39. schôdze Národnej rady SR predstavil v parlamente generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

slovakia

left justify in out

Jedným z najčastejších trestných činov je v tejto oblasti prečin zanedbania povinnej výživy. V roku 2013 ukončili trestné stíhanie voči 6 851 osobám, z toho 4 604 obvinili. "Príčinou tohto enormného výskytu je vysoká rozvodovosť ako aj časté rodenie detí do neúplnej rodiny, respektíve neskôr zanikajúceho pomeru druh - družka," konštatuje správa prokuratúry.


Podľa dokumentu prokuratúry každoročne narastá aj počet prečinov ohrozovania mravnej výchovy mládeže. "Jeho páchateľmi sú najčastejšie rodičia maloletých detí. V roku 2013 bolo stíhaných až 2 355 osôb, z tohto bolo 1 712 obžalovaných," uvádza materiál s dôvetkom, že za tri roky ide takmer o dvojnásobný nárast tejto trestnej činnosti. Za zločiny sexuálneho zneužívania stíhali vlani 356 osôb. Za detskú pornografiu bolo stíhaných 51 ľudí, osem ľudí stíhali za opustenie a odloženie dieťaťa. 


Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pri nástupe do funkcie v lete minulého roka vyhlásil, že jednou z jeho priorít v čele prokuratúry bude boj v oblasti ochrany maloletých a žien pred násilím a zneužívaním. V minulom roku stíhali pre zločin týrania blízkej osoby a zverenej osoby 199 osôb, z toho 102 bolo napokon obžalovaných. V roku 2012 stíhali 223 ľudí, z toho 126 obžalovali. "Evidovaná kriminalita týrania v rodinách má síce mierne klesajúcu tendenciu, ale jej brutalita voči deťom má neustále rastúci trend, nie je výnimkou ani spôsobenie smrti dieťaťu," konštatuje správa s tým, že často musia dieťa vyňať z rodiny a umiestniť do náhradnej starostlivosti. "V rámci boja proti tomuto druhu kriminality prokuratúra vydala metodické usmernenia, ktoré upravujú postup pri objasňovaní a dokazovaní domáceho násilia," spomína dokument.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona