Kreuziger o provizórnej suspendácii: UCI porušila vlastné pravidlá

NETKY.SK • 5 August 2014, 12:22 • 2 min
Kreuziger o provizórnej suspendácii: UCI porušila vlastné pravidlá

PRAHA - Veľkú frustráciu momentálne prežíva český cyklista Roman Kreuziger, ktorý nemôže súťažiť, hoci ho oficiálne nepotrestali. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) mu pre nezrovnalosti v biologickom pase pozastavila činnosť a 28-ročný pretekár tak môže iba trénovať a dúfať, že sa celá záležitosť čoskoro vyrieši.

slovakia

left justify in out

V stanovisku zverejnenom na svojej oficiálnej webstránke Kreuziger upozornil, že UCI porušila vlastné antidopingové pravidlá, keď ho suspendovala bez pozitívneho dopingového nálezu. "Som hlboko frustrovaný súčasnou situáciou, ktorá mi neumožňuje jazdiť na bicykli a vykonávať moje povolanie. Nie som podvodník a nespáchal som žiadny dopingový prehrešok," bráni sa cyklista.

 

Pri svojej obhajobe sa opiera o tvrdenia nezávislých expertov, ktorí vylúčili akýkoľvek dôkaz o užití zakázaných prostriedkov. "Odborníci potvrdili, že v mojom prípade neexistujú dôkazy o previnení sa proti antidopingovým pravidlám. Tiahne sa to od júna minulého roka a stále proti mne nebol formálne otvorený žiadny prípad. Napriek tomu ma provizórne suspendovali. Úprimne dúfam, že sa situácia rýchlo vyrieši a nestane sa z toho politická záležitosť," dodal Kreuziger, ktorý sa poďakoval svojmu tímu Tinkoff-Saxo za podporu v náročných časoch. Pre nezrovnalosti v biologickom pase nemohol český jazdec štartovať ani na prebiehajúcich pretekoch Okolo Poľska.

 

Biologický pas je jedným z nástrojov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v boji proti dopingu v športe. Na rozdiel od klasických testov, ktoré skúmajú okamžité hodnoty nepovolených látok v tele športovca, biologické pasy fungujú na princípe dlhodobého sledovania hodnôt v krvi a moči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona