Kresťanskí utečenci prídu z Humenného do Nitry neskôr, v tábore vyhlásili karanténu

NETKY.SK • 24 Február 2016, 16:41 • 2 min
Kresťanskí utečenci prídu z Humenného do Nitry neskôr, v tábore vyhlásili karanténu

NITRA – Kresťanskí utečenci z Iraku, ktorí majú nájsť nový domov v Nitrianskom kraji, zatiaľ azylový tábor v Humennom opustiť nemôžu. Dôvodom je karanténa. „

slovakia

left justify in out

Časový harmonogram ani miesta, kam pôjdu, nebudeme zverejňovať pre dobro týchto ľudí. "V každom prípade to nebude tak rýchlo, pretože momentálne je v tábore karanténa, ale pre iného žiadateľa o azyl, ktorý mal ovčie kiahne,“ povedal pre agentúru SITA Peter Brenkus z občianskeho združenia Pokoj a dobro, ktoré organizuje projekt pomoci utečencom.


Celkovo 149 ľudí by malo nájsť nový domov v zariadeniach Nitrianskeho biskupstva a tiež v mestách a obciach Nitrianskeho kraja, kde sa im rozhodli pomôcť dobrovoľníci. Viacerí starostovia a obyvatelia obcí, kam mali prísť, netajili po oznámení tejto informácie v novembri 2015 svoju nevôľu. „Pôjdu tam, kde bude dostatočná podpora pre ich prijatie,“ hovorí Brenkus. Zároveň dodal, že je možné, že na Slovensku nezostanú všetci. „Po získaní azylu, ktorý im už bol udelený, môžu ísť slobodne, kdekoľvek chcú. My im len dávame ponuku. Oni môžu prijať aj iné ponuky a majú aj iné,“ povedal Brenkus.


V azylovom tábore v Humennom je 25 rodín z Iraku. Ide o komunitu kresťanov, ktorí hovoria aramejsky. Keby zostali v Iraku, zabili by ich militanti z Daeš. Sú medzi nimi umelci, lekári či programátori. Zhruba tretinu zo 149 imigrantov tvoria deti do 15 rokov. Všetci už absolvovali dôkladné bezpečnostné previerky a prešli zdravotnými vyšetreniami. V tábore sa dozvedajú o živote na Slovensku a chodia na kurzy slovenského jazyka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona