Kresťanskí demokrati poputujú v nedeľu do Levoče

NETKY.SK • 23 August 2014, 08:45 • 2 min
Kresťanskí demokrati poputujú v nedeľu do Levoče

BRATISLAVA – Slovenskí kresťanskí demokrati prídu v nedeľu na 15. púť na Mariánsku horu v Levoči. Púť organizuje KDH.

slovakia

left justify in out

Svätú omšu na pútnickom mieste bude pre nich slúžiť spišský súdny vikár Ján Duda. Po omši bude nasledovať koncert gospelovej kapely Križiaci. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda KDH Ján Figeľ, Slovensko má vo svojej kultúre a histórii dve silné dimenzie duchovnej tradície. Jedna je mariánska, druhá je cyrilometodská. Obe podľa Figeľa ovplyvňovali mentalitu, kultúru, umenie, dejiny a vieru. „KDH nadväzuje na presadzovanie základných hodnôt predošlých generácií. Na tieto tradície nadväzuje aj výstupom na Mariánsku horu na konci augusta,“ povedal, podľa ktorého púť sa rodila ako aktivita komunálnych politikov, ale postupne prerástla do celoštátnej akcie. Na púti chcú podľa Figeľa kresťanskí demokrati pookriať, načerpať inšpiráciu, silu a povzbudenie do jesene, ktorá prinesie zložité témy.


V roku 1 322 farár Henrich z Levoče opravil prvý kostol (kaplnku) na Mariánskej hore. V druhej polovici 15. storočia kostol na Mariánskej hore svojou veľkosťou už nestačil. Okrem toho stav kostola bol už taký, že hrozilo jeho zrútenie. Farár Servác v roku 1 470 kostol zväčšil, čiastočne prebudoval a krátko nato kostol dostal dnešnú gotickú sochu Panny Márie. Kostol bol následne viackrát prebudovaný a rozšírený. Farár Štefan Györffy v roku 1 698 vybudoval v poradí druhý kostol na Mariánskej hore. 


Púte na Mariánsku horu neprestali ani v najtvrdších časoch útlaku náboženského života a viery za komunistického totalizmu na Slovensku. Veriaci aj naďalej navštevovali toto pútnické miesto. Postupne sa Mariánska hora stala počtom pútnikov najväčším pútnickým miestom na Slovensku a zaradila sa medzi svetové pútnické miesta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies