Kresťanskí demokrati majú podľa Srholca novú šancu na začiatok

NETKY.SK • 11 Október 2014, 10:50 • 2 min
Kresťanskí demokrati majú podľa Srholca novú šancu na začiatok

POPRAD – Kresťanskí demokrati majú podľa katolíckeho kňaza a predsedu Konfederácie politických väzňov Antona Srholca novú šancu a priestor pre nový začiatok.

slovakia

left justify in out

Ako napísal delegátom snemu, ktorý sa koná dnes v Poprade, kresťanskí demokrati majú šancu vytvárať na Slovensku podmienky, aby ľudia žili ekonomicky na úrovni, v mieri a aby každý mohol rozvinúť svoje talenty sebe na radosť a ostatným na úžitok. „Na unavenom Slovensku ste stále nádejou. Náš sen o demokracii, ktorá má hodnoty, sa stále nenaplnil. Slovenskí ľudia umierali, obetovali sa vo väzniciach, v gulagoch, v Jáchymovských táboroch za svet, kde bude viac pravdy, lásky a hlavne spravodlivosti. 25 rokov by malo stačiť na to, aby sa slovenskí občania dištancovali od strán, hnutí a ľudí, ktorí veľa sľubovali a ešte viac rozkradli a sklamali,“ zdôraznil Srholec, ktorý pravidelne chodieval na snemy KDH. Dnes však do Popradu neprišiel pre zdravotné problémy.

 

Do Popradu na snem prišiel aj taliansky senátor Rocco Buttiglione. Ten pred desiatimi rokmi rezignoval z postu kandidáta na eurokomisára, pretože časti europarlamentu nevyhovovali jeho názory na homosexualitu a ženy. „Bol som odmietnutý, lebo som odmietol zaprieť naše spoločné hodnoty. Ďakujem KDH za podporu,“ povedal delegátom. 

 

Kresťanskodemokratické hnutie na dnešný snem do Popradu ako hosťa pozvalo len predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára. V minulosti pozývalo aj predsedu SDKÚ-DS. Bugár v prejave upozornil, že ľudia akoby hľadali v politike mesiášstvo a obrátili sa na nových apolitických ľudí. „Pravicová scéna sa rozpadáva a ľudia hľadajú alternatívy. Som presvedčený, že KDH a Most sú v neprehľadnej situácii stabilným prvkom. Táto stabilita je pre ľudí, ktorí hľadajú hodnoty v politike. Ľudia očakávajú jasnú pravicovú alternatívu,“ vyhlásil. 

 

V Poprade sa dnes koná 22. snem hnutia s heslom „Rodina. Práca. Spravodlivosť.“ Delegátov vítala v City aréne ľudová cimbalová hudba. Po registrácii na delegátov čakali párky, klobása a káva. Rokovacia sála bola celá pokrytá bielym plátnom. Biela je v súčasnosti hlavnou farbou KDH. „Biela je lepšia. Je to farba sviatočná, symbol života, mieru, pravdy a lásky. Podľa týchto hodnôt žili a konali velikáni zápasu za slobodu a spravodlivosť Silvo Krčméry a Vlado Jukl, ktorí v uplynulých dvoch rokoch odišli spomedzi nás,” povedal na úvod snemu predseda KDH Ján Figeľ. To boli podľa neho hodnoty aj čestného predsedu Antona Neuwirtha. “Keď našu domovinu ohrozoval červený mor komunizmu, pre Slovensko biele - slovenské a kresťanské - neúnavne pracoval a pracovať pozýval otec národa Andrej Hlinka,” doplnil Figeľ. 

 

Po štátnej hymne a znelke Európskej únie duchovné zamyslenie predniesol rektor Katolíckej univerzity a katolícky kňaz Jozef Jarab. Zo Slovinska prišiel ako hosť Milan Zver. List delegátom poslala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Cez telemost sa prihovoril predseda EPP Joseph Daul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies