Kresťanskí demokrati chcú v Holandsku zrušiť dvojaké občianstvo aj pre kráľovnú Máximu

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 17:50 • 2 min
Kresťanskí demokrati chcú v Holandsku zrušiť dvojaké občianstvo aj pre kráľovnú Máximu

AMSTERDAM - Holandsko by nemalo povoľovať dvojaké občianstvo, odobrať by ho malo dokonca aj kráľovnej Máxime, ktorá je rodáčkou z Argentíny. Vyhlásil to líder Kresťanskodemokratickej výzvy (CDA) Sybrand Buma.

slovakia

left justify in out

Podľa Bumu by sa manželka súčasného kráľa Viliama Alexandra mala zriecť argentínskeho občianstva. "Keby to bolo na mne, každý bude mať len jeden pas. To platí aj pre kráľovnú," povedal Buma. Politik si myslí, že dvojaké občianstvo len sťažuje ľuďom z cudziny začleniť sa do holandskej spoločnosti. Tí, čo chcú získať holandské občianstvo, by to mali urobiť s rozvahou, lebo je to "viac než len kus papiera, je to voľba, ktorá vás spojí s krajinou".

 

Aj napriek tomu, že konzervatívna CDA sa už v názve odvoláva na kresťanskú demokraciu, nejde o prísne kresťansky zameraný politický subjekt. Strana má v parlamente a na nižších lokálnych úrovniach aj členov židovského, moslimského a hinduistického vierovyznania.

 

CDA je prívržencom integrácie menšín do holandskej spoločnosti, v čom sa zhoduje s aktivitami kráľovnej. Kráľovná Máxima, rodená Zorreguietová Cerrutiová, má argentínsky pôvod. Jej otec Jorge Zorreguieta bol ministrom poľnohospodárstva počas vlády posledného argentínskeho diktátora generála Jorgeho Rafaela Videlu. Holandské občianstvo získala v máji 2001, krátko po zásnubách s vtedajším korunným princom Viliamom Alexandrom.

 

Zo svojej pozície sa zasadzuje o integráciu imigrantov. Bola členkou osobitnej parlamentnej komisie, ktorá sa snažila nájsť spôsoby ako čo najlepšie zapojiť prisťahovalkyne z cudziny do pracovného procesu v Holandsku. Kráľovná zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa prisťahovalci naučili holandský jazyk, rovnako ako to zvládla aj ona, aby sa mohli naplno zapojiť do života holandskej spoločnosti.

 

Predvolebné prieskumy predpovedali kresťanským demokratom, ktorí dlhé roky dominovali holandskej politike, tretí najvyšší počet hlasov, takže by mali byť v hre o zostavenie budúcej koaličnej vlády. Nie je však isté, čim táto pozícia postačí na zmenu zákona o dvojakom občianstve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies