Kresťanskí demokrati chcú, aby bola nemecká štátna hymna spomenutá v ústave

NETKY.SK • 15 December 2015, 17:05 • 2 min
Kresťanskí demokrati chcú, aby bola nemecká štátna hymna spomenutá v ústave

KARLSRUHE - Nemecká štátna hymna, ktorou Nemci oslavujú svoju "otčinu" na melódiu Josepha Haydna, by mala byť zapracovaná do zákona ako súčasť ústavy krajiny.

slovakia

left justify in out

Požaduje to Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, informovala dnes agentúra DPA.


Výzva, ktorú vo forme uznesenia predniesla strana na svojom zjazde, prichádza v čase, keď Nemci pociťujú čoraz väčšiu hrdosť na svoj národ ako vedúcu silu Európskej únie.


Podoba hymny "Lied der Deutschen" (Pieseň Nemcov) bola stanovená až v roku 1991 zmluvou medzi vtedajším prezidentom Richardom von Weizsäckerom a kancelárom Helmutom Kohlom. Mládežnícke krídlo CDU vyzvalo, aby bol hymne udelený rovnaký legislatívny štatút, aký má i nemecká štátna vlajka, a to tým, že bude spomenutá v článku č. 22 ústavy.


Osemveršový text hymny velebí "jednotu, zákony a slobodu nemeckej vlasti". Verš "Nemecko, Nemecko nadovšetko" sa však v súčasnosti nespieva a u väčšiny Nemcov spôsobuje hlboké rozpaky, keďže zdanlivo uráža ostatné národy.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies