Kresťanov v Iraku nútia konvertovať, utekajú z Mósulu

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 15:28 • 2 min
Kresťanov v Iraku nútia konvertovať, utekajú z Mósulu

MÓSUL - Príslušníci kresťanskej menšiny opúšťajú iracké mesto Mósul pre hrozby zo strany islamských povstalcov, ktorí prevzali kontrolu nad mestom počas júnovej ofenzívy.

slovakia

left justify in out

Podľa mósulských kresťanov sa islamisti snažili zaviesť prísne moslimské právo šaría a vyzvali ich na konvertovanie na islam, inak budú popravení. Členovia kresťanskej menšiny sa preto rozhodli utiecť do neďalekého kurdského regiónu a do oblastí kontrolovaných kurdskými ozbrojenými silami. Starosta kurdského mesta Arbíl Navzád Hadív prisľúbil kresťanom ochranu. 

 

V 36-miliónovom Iraku žije odhadom 200-tisíc kresťanov, čo je o viac ako milión menej ako pred vojenskou inváziou v roku 2003. Najpočetnejšie sú kresťanské menšiny vo veľkých mestách ako Bagdad, Basra, Mósul či Kirkúk. Väčšina z nich sa hlási k chaldejsko-katolíckej cirkvi. Irackí kresťania patria medzi najstaršie existujúce kresťanské komunity na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona