Kresťania vstúpili Kvetnou nedeľou do Veľkého alebo Svätého týždňa

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 08:49 • 2 min
Kresťania vstúpili Kvetnou nedeľou do Veľkého alebo Svätého týždňa

BRATISLAVA - Kvetnou nedeľou, ktorá tento rok pripadla na 29. marca, vstúpila väčšina kresťanských cirkví do Veľkého týždňa. Je to slovenské pomenovanie obdobia známeho v liturgii ako Hebdomada sancta (Svätý týždeň). Oslávia počas neho tajomstvá spásy, ktoré uskutočnil Ježiš Kristus v posledných dňoch svojho života.

slovakia

left justify in out

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka. Veriaci si v tomto týždni pripomenú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Na Zelený štvrtok, ktorý bude tentoraz 2. apríla, budú veriaci sláviť pamiatku ustanovenie sviatosti kňazstva a Oltárnej sviatosti. V tento deň predpoludním sa konajú v katedrálnych chrámoch katolíckej cirkvi omše svätenia olejov známe ako Missa Chrismatis. Večer si veriaci pripomínajú Pánovu poslednú večeru s učeníkmi a touto omšou sa začína v cirkvi Veľkonočné trojdnie. Veľký piatok je dňom spomienky na umučenie, ukrižovanie a smrť Pána Ježiša Krista. Na Bielu sobotu večer sa konajú obrady veľkonočnej vigílie pred sviatkom zmŕtvychvstania Pána na Veľkonočnú nedeľu, ktorá tentoraz pripadne na 5. apríla.

 

Podľa rozhodnutia Nicejského snemu v roku 325 sa Veľká noc slávi v nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca. Veľkonočná nedeľa teda môže pripadnúť na jednu z nedieľ v období od 22. marca do 25. apríla. Podľa týchto pravidiel sa určuje termín Veľkej noci dodnes. Dátum Veľkej noci je teda pohyblivý a závislý od lunárneho cyklu.

 

Veriaci Pravoslávnej cirkvi na Slovensku i v zahraničí, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, oslávia v tomto roku Nedeľu Paschy (zmŕtvychvstanie Ježiša Krista) o týždeň neskôr 12. apríla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies