Kresťania vo Svätej zemi i na celom svete svätia Veľkonočnú nedeľu

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 12:47 • 2 min
Kresťania vo Svätej zemi i na celom svete svätia Veľkonočnú nedeľu

JERUZALEM - Kresťania vo Svätej zemi i na celom svete svätia dnes Veľkonočnú nedeľu, pripomínajúc si tak deň, keď pred dvoma tisíckami rokov v Jeruzaleme podľa novozákonnej biblickej tradície v tretí deň po svojom ukrižovaní vstal z mŕtvych Ježiš.

slovakia

left justify in out

Veriacimi bol dnes zaplnený rozsiahly Chrám Božieho hrobu vnútri hradieb Starého Jeruzalema, kde bol, ako veria kresťania, Ježiš ukrižovaný, pochovaný i vzkriesený, opisuje agentúra AP.

 

Neskôr v priebehu dňa sa očakávajú bohoslužby aj v betlehemskom Chráme Narodenia Pána, kde sa Ježiš narodil.

 

Stavbu Chrámu Božieho hrobu na Golgote nariadil rímsky cisár Konštantín Veľký. Je už stovky rokov dôležitým pútnickým cieľom a - vychádzajúc zo svojho charakteru - najsvätejším kresťanským miestom na svete.

 

Katolíci i iné kresťanské cirkvi slávia dnes Veľkú noc, zatiaľ čo pravoslávni, ktorí sa neriadia gregoriánskym, ale starším juliánskym kalendárom, svätia dnes procesiami ešte len Kvetnú nedeľu, poslednú pred veľkonočnou.

 

Vo Vatikáne celebroval pápež František v noci nadnes veľkonočnú vigíliu. Vo svojej homílii najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi povedal, že veľkonočné tajomstvo je pre veriacich výzvou, aby hľadali odpoveď na otázky, ktoré sa bytostne týkajú "našej viery i samotnej našej existencie".

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies