Kresťania slávia prvú adventnú nedeľu

NETKY.SK • 3 December 2017, 09:09 • 2 min
Kresťania slávia prvú adventnú nedeľu

BRATISLAVA - Veriaci rímskokatolíckej, evanjelickej a ďalších kresťanských cirkvi slávia v nedeľu prvú adventnú nedeľu, ktorá je súčasťou štvortýždňového obdobia adventu. Je to čas duchovnej prípravy na slávenie sviatku Narodenie Pána. Týmto dňom sa zároveň začína aj nový liturgický rok.

slovakia

left justify in out

Slovo advent pochádza z latinského "adventus" a znamená príchod. Veriaci si v tomto období pripomínajú, že na svet príde Kristus. Pripravujú sa nielen na slávenie historickej udalosti pred vyše 2000 rokmi, keď sa narodil Spasiteľ, ale aj na jeho slávny druhý príchod. Obdobie adventu má svoj duchovný význam. Kresťania sa v tomto čase schádzajú v chrámoch k modlitbám a zamysleniam. Chrámové rúcho v katolíckej cirkvi v advente je fialové.

Významným symbolom adventu je veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Prvú z ich zapália veriaci počas tejto nedele. V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku je prvá adventná nedeľa tiež začiatkom nového cirkevného roka. Rovnako aj evanjelici zapaľujú prvú sviecu na adventnom venci.

Súčasťou nedeľných homílií v katolíckych kostoloch je čítanie pastierskeho listu od biskupov Slovenska. Tí poznamenali, že spoločnosť má určité predstavy o tom, ako sa má katolík správať a čo ho charakterizuje. "Tento obraz vychádza z ľudskej skúsenosti, niekedy môže byť nepravdivý a deformovaný, často je ovplyvnený dejinami. Sme katolíkmi, sme hrdí na svoju vieru a cirkev," uviedli biskupi.

Zároveň veriacich upozorňujú, že rasizmus a antisemitizmus s katolíckou vierou nemajú nič spoločné. Podľa nich s katolíckou identitou nie je v súlade taká forma vlastenectva, ktorá kladie národ nad akékoľvek iné hodnoty. Katolíckej identite protirečí i liberalizmus. Katolíci podľa biskupov nemôžu súhlasiť s eutanáziou, údajnou možnosťou voľby pri tehotenstve či s rodovou ideológiou.

Biskupi otvorili aj problematiku zachovania manželstva. "Manželstvo muža a ženy, z ktorého vzniká rodina, má svoju výnimočnosť, žiaden iný vzťah mu nemožno postaviť na roveň. Tu však nejde iba o právo. Je dôležité, aby sme my sami svojimi rozhodnutiami dokazovali, že to chápeme rovnako. Mnoho mladých žije spolu bez sobáša. Jedným zo znakov našej identity by mala byť odvaha robiť rozhodnutia, neutekať pred zodpovednosťou," uzavreli biskupi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona