Kresťania sa tento týždeň modlia za jednotu

NETKY.SK • 19 Január 2017, 09:17 • 2 min
Kresťania sa tento týždeň modlia za jednotu

BRATISLAVA – Počas týchto dní je tradičný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Hlavnou témou je tento rok myšlienka z druhého listu apoštola Pavla Korinťanom „Kristova láska nás pobáda na zmierenie“.

slovakia

left justify in out

V teologicko-pastoračnom úvode, ktorý pripravila pracovná skupina kresťanských cirkví v nemeckom Wittenbergu, sa uvádza, že to bola apoštolská exhortácia pápeža Františka Evangelii gaudium, ktorá inšpirovala výber citátu z Druhého listu Korinťanom za tému tohto roku. Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov sa v roku 2017 sústredí na 500. výročie reformácie. Na Slovensku sa pri tejto príležitosti uskutoční viacero ekumenických bohoslužieb a stretnutí.


Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby boli v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého, ktoré tiež symbolizujú jednotu cirkvi. Každoročne na tento týždeň pripravujú texty – príručku ako pomoc pre ekumenické liturgické slávenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies