Kresťania oslávia Kvetnú nedeľu, v katolíckej cirkvi aj Svetový deň mládeže

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 08:25 • 2 min
Kresťania oslávia Kvetnú nedeľu, v katolíckej cirkvi aj Svetový deň mládeže

BRATISLAVA - Kresťania oslávia 20. marca poslednú, šiestu pôstnu nedeľu, známu pod názvom Kvetná nedeľa alebo Nedeľa utrpenia Pána. Tento deň pripomína rozhodnutie židovskej rady o Ježišovej smrti a veriaci si pripomínajú triumfálny vstup Ježiša do Jeruzalema, kde ho vítali palmovými listami a volali mu na slávu. Ale už o pár dní žiadali jeho ukrižovanie.

slovakia

left justify in out

V tento deň v rímskokatolíckych kostoloch kňazi posväcujú palmové alebo olivové ratolesti, v našich podmienkach sú to najčastejšie bahniatka. Tie sa potom spália na popolec, ktorý bude použitý pri obradoch Popolcovej stredy v budúcom roku. Bahniatka si do kostolov prinášajú na posvätenie aj veriaci a potom si ich zakladajú za obrazy, dávajú do vázy, alebo zapichujú do trámov.

 

Na Kvetnú nedeľu sa v katolíckych a evanjelických kostoloch spievajú alebo čítajú pašie - časti evanjelia, ktoré opisujú Pánovo utrpenie, od Poslednej večere až po jeho smrť na kríži, ako ho podávajú evanjelisti. Kvetnou nedeľou sa začína Veľký týždeň, čo je slovenské pomenovanie obdobia známeho ako Hebdomada sancta, čiže Svätý týždeň.

 

Na Kvetnú nedeľu sa už tradične slávi aj Svetový deň mládeže. V tento deň sa biskupi v jednotlivých diecézach stretávajú s mladými a konajú sa programy pre mládež. Komisia pre mládež Bratislavskej arcidiecézy pripravila na tohtoročný už 31. Svetový deň mládeže (20. marca) v Bratislave celodenný program pod názvom Vikvetfest. Jeho súčasťou budú chvály, svätá omša v Katedrále sv. Martina (o 10.30 h) s bratislavským arcibiskupom Mons.

 

Stanislavom Zvolenským a pomocným biskupom Jozefom Haľkom, ako aj procesia na čele s biskupmi ulicami centra Bratislavy. Poobede bude program pokračovať v priestoroch Rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK na Kapitulskej ulici diskusiou s biskupmi, chýbať nebudú prednášky hostí na rôzne témy.

 

Medzi mládež príde ThLic. Jozef Vadkerti, ktorý bude mať katechézu na tému sviatosti zmierenia: Návrat domov, ako i ďalší hostia. Odznejú vystúpenia na tému Rodina, či o ľuďoch bez domova žijúcich na ulici. Vystúpi aj gospelová speváčka Silvia Kosmeľová, ktorá vyhrala Gospeltalent 2011. Podvečer program uzavrie Krížová cesta na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

 

Podobné stretnutia biskupov s mládežou budú počas nadchádzajúceho víkendu aj v Žilinskej diecéze, v Banskobystrickej diecéze či v Bratislavskej gréckokatolíckej eparchii, v Prešovskej archieparchii a takisto v Košickej eparchii.

 

V niektorých diecézach - v Košickej arcidiecéze a tiež v Spišskej a Rožňavskej diecéze - sa stretnutia biskupov s mladými ľuďmi budú konať až po Veľkej noci - v sobotu 2. apríla.

Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies