Kresťania nemôžu používať slovo Alah, rozhodol súd v Malajzii

NETKY.SK • 14 Október 2013, 12:40 • 2 min
Kresťania nemôžu používať slovo Alah, rozhodol súd v Malajzii

KUALA LUMPUR - Obyvatelia Malajzie, ktorí sa nehlásia k islamu, odteraz nebudú môcť používať slovo "Alah" na označenie "nemoslimského" Boha. V pondelok o tom rozhodol tamojší súd, ktorý tak zvrátil opačný verdikt z roku 2009. Zdôvodnil to "vyvolávaním chaosu v komunite" moslimov.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie súdu je reakciou na článok katolíckych novín The Herald, ktorý slovo Alah použil v malajzijskom jazyku na opísanie kresťanského Boha. Vláda mu výraz ešte pred štyrmi rokmi zakázala používať, proti čomu sa týždenník odvolal. Súd následne rozhodol v prospech média, proti čomu sa zase odvolala vláda. 

Šéfredaktor The Herald Lawrence Andrej je podľa vlastných slov z rozhodnutia súdov "sklamaný". "Je to odsúdeniahodný krok z hľadiska... náboženskej slobody," vyhlásil. Podporovatelia týždenníka argumentovali, že malajzijská Biblia slovo Alah používa pri označovaní kresťanského Boha už dlhý čas. "Alah je výraz pochádzajúci z Blízkeho východu a v Indonézii ho používajú kresťania aj moslimovia... Malajzijský jazyk má mnoho prevzatých výrazov," cituje Lawrencea spravodajský portál BBC. 

V Malajzii sa väčšina obyvateľstva (viac ako 60 percent) hlási k islamu. V krajine žije aj početná budhistická menšina (20 percent), kresťanov je približne 10 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies