Kresťania na celom svete oslávia tento týždeň najvýznamnejšie cirkevné sviatky

NETKY.SK • 3 Apríl 2012, 06:55 • 2 min
Kresťania na celom svete oslávia tento týždeň najvýznamnejšie cirkevné sviatky

Kresťania na celom svete oslávia tento týždeň najvýznamnejšie cirkevné sviatky

slovakia

left justify in out

img

Veľká časť kresťanov vstúpila Kvetnou nedeľou 1. apríla do Veľkého alebo Svätého týždňa a v najbližších dňoch oslávia najstaršie a najvýznamnejšie sviatky cirkevného roka - Veľkú noc. Pripomenú si umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.

Veľká noc sa slávi na prvú jarnú nedeľu po splne Mesiaca. Termín tohto sviatku je teda pohyblivý a závisí od lunárneho cyklu. Niekedy veľkonočné sviatky pripadnú na koniec marca, inokedy na začiatok či koniec apríla. Veľkonočná nedeľa môže pripadnúť na jednu z nedieľ od 22. marca do 25. apríla. Tentoraz bude 8. apríla.

Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, budú sláviť v tomto roku Veľkonočnú nedeľu o týždeň neskôr ako iní kresťania, teda 15. apríla.

Pôvod názvu "Veľká" treba hľadať v časoch židovského otroctva v starovekom Egypte. Faraón nebol ochotný prepustiť izraelských otrokov a preto Boh trestal krajinu desiatimi ranami. Až po poslednej z nich, keď zomreli všetky prvorodené egyptské deti, faraón prepustil zotročený ľud. Židov, ktorí pomazali veraje svojich dverí krvou baránka, sa táto pohroma netýkala a anjel smrti ich obišiel. Baránok je preto symbolom Ježiša Krista, ktorého krv ľudstvo zachránila od večného zatratenia. Ako sa ďalej uvádza v Biblii, po vyslobodení z Egypta previedol Boh ľud na čele s Mojžišom cez Červené more, ktoré rozdelil a vysušil. Tu niektorí hľadajú pôvod tradičného židovského názvu pre Veľkú noc - Pésach čiže prechod. Iní slovo pésach vysvetľujú ako obídenie, vyhnutie sa a vzťahujú ho na anjela smrti, ktorý obchádzal domy potreté krvou. Obídenie a prechod predstavujú veľké Božie skutky, ktoré urobil počas jednej noci pre svoj ľud a preto izraeliti nazvali každoročnú spomienku na tento deň Veľkou nocou.

Symbolika prechodu z otroctva do slobody sa preniesla aj do kresťanstva ako prechod z hriechu do života v Božej milosti, ktorý zabezpečil Ježiš Kristus svojou smrťou a zmŕtvychvstaním. Udalosti spojené s jeho ukrižovaním a vzkriesením sa odohrali práve počas pésachu, preto sa židovská a kresťanská Veľká noc kryje aj časovo, nie však úplne. V tomto roku pripadnú prvé dva dni židovskej Veľkej noci - Pésachu na 7. a 8. apríla, sláviť sa však začne už v predvečer prvého dňa, teda v piatok 6. apríla.

Rímskokatolícka i ďalšie kresťanské cirkvi počas Svätého či Veľkého týždňa slávia tajomstvá spásy, ktoré Ježiš Kristus uskutočnil v posledných dňoch svojho života. Súčasťou Svätého týždňa je Veľkonočné trojdnie, ktoré sa začína na Zelený štvrtok (tentoraz 5. apríla) večer omšou na pamiatku Pánovej večere. V tento deň predpoludním sa konajú tradičné omše svätenia olejov, známe ako Missa chrismatis, ktoré sú spomienkou na ustanovenie sviatosti oltárnej a sviatosti kňazstva.

Veľkonočné trojdnie potom pokračuje Veľkým piatkom - dňom spomienky na utrpenie a smrť Pána a na Bielu sobotu vyvrcholí veľkonočnou vigíliou v neskorých večerných hodinách a uzatvára sa vešperami Nedele Pánovho zmŕtvychvstania (Veľkonočnej nedele).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies