Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

NETKY.SK • 16 Apríl 2017, 10:01 • 2 min
Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

BRATISLAVA - Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete.

slovakia

left justify in out

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov cirkevného roka.

 

Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

 

V gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Nedeľu Paschy konajú bohoslužby už od skorých ranných hodín, kedy sa koná utiereň Vzkriesenia s tradičným posvätením jedál. V bratislavskej gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa konajú predpoludním viaceré sv. liturgie v slovenskom alebo v cirkevnoslovanskom jazyku, ktorých súčasťou je posvätenie jedál.

 

Podobné bohoslužby sa konajú aj v chrámoch pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, ale v tomto roku aj v tejto cirkvi Pascha pripadá na rovnaký dátum ako v iných kresťanských cirkvách.

 

Slávenie zmŕtvychvstania Ježiša Krista v kresťanských cirkvách pokračuje aj na Veľkonočný pondelok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies