Kresťania dnes slávia sviatok Nanebovstúpenia Pána

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 10:12 • 2 min
Kresťania dnes slávia sviatok Nanebovstúpenia Pána

BRATISLAVA – Kresťania si dnes pripomínajú sviatok Nanebovstúpenia Pána, teda vstúpenie Krista do neba – Ascensio Domini.

slovakia

left justify in out

Pravoslávni veriaci sviatok nazývajú Voznesenije Hospodne. Tento sviatok si kresťania na celom svete pripomínajú 40 dní po Veľkej noci. Pre svoju nadväznosť na premenlivý termín veľkonočných sviatkov patrí sviatok nanebovstúpenia k pohyblivým. Pre katolíkov je prikázaným sviatkom, a teda v tento deň sa musia zúčastniť na svätej omši. V Evanjelickej cirkvi a. v. sa začína týmto sviatkom svätodušný kruh cirkevného roka. Po tomto sviatku nasleduje Nedeľa po Vstúpení a o 10 dní svätodušné sviatky, známe ako Turíce. Svätodušný kruh a zároveň slávnostnú časť cirkevného roka evanjelikov uzatvára sviatok Svätej Trojice - Sancta Trinitas.

 

Veriaci si budú na bohoslužbách pripomínať zavŕšenie diela Ježiša Krista na Zemi a jeho návrat k nebeskému otcovi. So svojimi učeníkmi sa Spasiteľ lúčil s prísľubom, že bude prítomný vždy medzi tými, ktorí sa zhromaždia v jeho mene. V evanjelických kostoloch je pre tento sviatok charakteristické chrámové rúcho bielej farby. 

 

Spomienka na odchod Ježiša Krista zo Zeme pripadá vždy na štvrtok, tento rok na 9. mája. Podľa cirkevnej tradície žil Ježiš Kristus 40 dní po svojom zmŕtvychvstaní medzi apoštolmi, robil zázraky na ich povzbudenie a dával im posledné usmernenia do budúcej apoštolskej práce. Zároveň im prisľúbil Ducha Svätého, ktorý im všetko pripomenie a bude ich učiť a viesť. Jeho zoslanie sa slávi desať dní po Kristovom nanebovstúpení ako tretí najväčší cirkevný sviatok. 

 

Nanebovstúpenie opisujú viaceré z biblických kníh. Ježiš podľa nich vyviedol apoštolov na vrch a slávnostne ich vyzval ísť do celého sveta a hlásať evanjelium. Potom ich požehnal a vzniesol sa pred ich očami, ale oblak ho zakryl. Nato sa im zjavili dvaja anjeli a povedali, že Ježiš odišiel do neba, ale znova príde na zem. Bude to jeho druhý príchod pri poslednom súde. 

 

V prameňoch prvých troch storočí nie je nijaká zmienka o tomto sviatku. Nespomína ho ani cirkevný spisovateľ Origenes (+ okolo r. 251), ktorý vymenoval kresťanské sviatky v ôsmej knihe svojho diela „Contra Celsus“. V prvých troch storočiach sa slávil tento sviatok zrejme spolu so sviatkom Zostúpenia Svätého Ducha. V 4. stor. sa sviatok Pánovho nanebovstúpenia stáva všeobecne známym. 

 

Význam sviatku Nanebovstúpenia Pána sa premietol do ľudového pranostického kalendára a ľudia dodnes veľmi starostlivo sledujú, aké je počasie, pretože jedna z pranostík hovorí: "Ako je na Vstúpenie, tak bude celú jeseň." Roľníci sa vždy na sviatok nanebovstúpenia obávali dažďa, pretože "aj malý dážď na Vstúpenie senu škodí, jasný deň mu osoží."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies