Kresťania dnes slávia poslednú, šiestu pôstnu nedeľu

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 08:40 • 2 min
Kresťania dnes slávia poslednú, šiestu pôstnu nedeľu

BRATISLAVA - Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia poslednú, šiestu pôstnu nedeľu pred Veľkou nocou či Paschou, ktorá je známa pod názvom Kvetná nedeľa alebo Nedeľa utrpenia Pána. Spája sa v nej spomienka na triumfálny vstup Ježiša do Jeruzalema, kde mu zástupy volali na slávu s predzvesťou jeho odsúdenia a umučenia. Dnešná Kvetná nedeľa pripomína veriacim rozhodnutie židovskej rady o Ježišovej smrti.

slovakia

left justify in out

Obrady Kvetnej nedele sa skladajú z dvoch častí - zo spomienky na Pánov vstup do Jeruzalema a zo svätej omše zasvätenej pamiatke Kristovho utrpenia, v ktorej sa čítajú alebo spievajú pašie. Je to časť evanjelia, ktoré opisuje Pánovo utrpenie a smrť, od jeho Poslednej večere s učeníkmi až po jeho smrť na kríži, ako ich opisujú evanjelisti. Slovo pašie pochádza z latinského passio, čo znamená utrpenie. Pašie sa dnes prednášajú v rímskokatolíckych a evanjelických kostoloch.

 

Súčasťou obradov dnešnej Kvetnej nedele je požehnávanie palmových alebo olivových ratolestí, v našich podmienkach sú to najčastejšie bahniatka. Ľudia si ich prinášajú do kostolov na posvätenie a potom si ich doma zakladajú za obrazy, zapichujú do trámov alebo dávajú do vázy. Svätenie zelených ratolestí zaviedla cirkev ešte v 7. storočí.

 

Požehnávanie bahniatok je zvykom aj v gréckokatolíckej cirkvi, veriaci si ich dávajú za ikony. Na rozdiel od rímskeho obradu na gréckokatolíckej sv. liturgii sa nečítajú pašie.

 

Dnešnou Kvetnou nedeľou, ktorá je pre kresťanov významným sviatkom, sa začína Veľký alebo Svätý týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies