Kresťania dnes slávia Kvetnú nedeľu známu aj ako Nedeľa utrpenia Pána

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 07:25 • 2 min
Kresťania dnes slávia Kvetnú nedeľu známu aj ako Nedeľa utrpenia Pána

BRATISLAVA - Kresťania na Slovensku i vo svete slávia dnes už šiestu pôstnu nedeľu 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou, ktorá je známa ako Kvetná nedeľa či Nedeľa utrpenia Pána. Začína sa ňou Veľký alebo Svätý týždeň, ktorý je v liturgii známy ako Hebdomada sancta.

slovakia

left justify in out

Obrady dnešnej Kvetnej nedele v rímskokatolíckej cirkvi sa skladajú z dvoch častí: zo spomienky na slávnostný vstup Pána Ježiša do Jeruzalema a zo svätej omše zasvätenej pamiatke Kristovho utrpenia, v ktorej sa prednášajú pašie - časť evanjelia o utrpení a umučení Pána. Slovo pašie pochádza z latinského passio - utrpenie.

 

Na Kvetnú nedeľu sa viaže slávnostný triumf Ježiša Krista pri jeho vstupe do Jeruzalema, ktorého pri príchode zástupy ľudí s radosťou vítali palmovými ratolesťami, so zvesťou o rozhodnutí židovskej rady o Ježišovej smrti. V tento deň sa už tradične svätia palmové alebo olivové ratolesti. V našich podmienkach sú to najčastejšie bahniatka, tie si do kostolov prinášajú ľudia, aby ich kňazi posvätili, a potom si ich nosia domov, zakladajú za obrazy, zapichujú do trámov alebo dávajú do váz.

 

Aj v evanjelických kostoloch na celom Slovensku sa dnes konajú slávnostné pašiové služby Božie pripomínajúce utrpenie a smrť pána Ježiša.

 

V rímskokatolíckej i gréckokatolíckej cirkvi sa na Kvetnú nedeľu slávi aj Svetový deň mládeže. Túto tradíciu zaviedol v roku 1985 vtedajší pápež, dnes už blahoslavený Ján Pavol II. V jednotlivých diecézach sa mladí ľudia stretávajú a rozprávajú so svojimi biskupmi, konajú sa rôzne duchovné a kultúrne programy pre mladých. Tento rok sa slávi už 30. Svetový deň mládeže.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona