Kresák z Most-Híd nebude kandidovať za ombudsmana

NETKY.SK • 10 Január 2017, 14:34 • 2 min
Kresák z Most-Híd nebude kandidovať za ombudsmana

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Peter Kresák za Most-Híd nebude kandidovať za verejného ochrancu práv, hoci ponuku dostal.

slovakia

left justify in out

"Vážim si túto ponuku, ale chcem sa venovať trochu inej oblasti práva a preto ju nevyužijem," povedal pre TASR Kresák, ktorý dostal ponuku dnes.

 

Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd sa budú témou kandidáta na ombudsmana zaoberať na svojich najbližších stretnutiach. Nomináciu plánuje riešiť aj opozícia. Parlament bude voliť nového verejného ochrancu práv 8. februára. Terajšej ombudsmanke Jane Dubovcovej končí funkčné obdobie 28. marca. Návrhy na kandidátov majú poslanci predkladať najneskôr do 27. januára do 16. hodiny.

 

Z opozície sa ako možný kandidát spomínal Martin Poliačik, ktorý ale zrejme bude mať problém získať podporu opozičných kolegov. "Počul som o ambícii, že by novým ombudsmanom chcel byť Martin Poliačik. To však za správnu cestu nepovažujem, lebo to zbytočne politizujeme," povedal pre TASR líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého si "vládny zlepenec zvolí niekoho povoľného".

 

Poliačik sa nepozdáva ani šéfovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. "Uvidíme, kto bude navrhnutý. Ja nemám kladný vzťah k Martinovi Poliačikovi," povedal pre TASR.

 

Za ombudsmana možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať.

 

Verejný ochranca práv nesmie byť členom politickej strany ani politického hnutia, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súhlasiť s voľbou. Dubovcová sa už vyjadrila, že kandidovať do funkcie opätovne nebude.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona