BRATISLAVA - Počas jesenného počasia nás výborne zahrejú polievky. Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť ich krémovú verziu. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.
Hráškový krém s osmaženou slaninkou
Suroviny: 3 šálky hrášku,1 cibuľa, 1 smotana na varenie, 3 zemiaky, 4 šálky vývaru alebo vody, soľ, korenie, štipka muškátového orieška, olej
Príprava receptu: Cibulu usmažíme na oleji do skovita zalejeme vývarom alebo vodou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno, vložíme do vývaru a pridáme hrášok. Spolu varíme cca 15-20 minút. Rozmixujeme pridáme štipku muškátového orieška, soľ, korenie a nakoniec smotanu na varenie, ak sme pridali iba vodu dochutíme zeleninovým dochucovadlom.Varíme ešte 5-6 minút. Podávame s osmaženou slaninkou.
Krémová kalerábová polievka
Suroviny: 4 mladé kaleráby, 4 červené cibule, zeleninový bujón, 250 ml smotana na šľahanie, mleté čierne korenie, soľ podla chuti
Príprava receptu: Kaleráby ošúpeme, nakrájame na kocky pridáme na vačšie kocky pokrájané cibule, kocku zeleninového bujónu. Zalejeme vodou len niečo máličko nad zeleninu. Varíme takmer do mäkka. Pridáme šlahačkovú smotnanu, korenie a necháme spolu prevariť kým je kaleráb makky. Po dovarení dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Na zjemnenie môžeme pridať kúsok masla.
Syrová polievka
Suroviny: 1l vody, 1/2 veľkej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 menšie zemiaky, 3 trojuholníky taveného syru, 1/2 ČL kurkumy, 1/2 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, 1 ČL ochucovadla bez glutamanu, 1 PL oleja
Príprava receptu: Na oleji speníme nastrúhanú cibuľu, pridáme nastrúhaný resp. pretlačený cesnak a nastrúhané zemiaky, pridáme vodu a za stáleho miešania varíme, pridáme koreniny, syr a varíme až do jeho úplného roztopenia. Servírujeme s opečeným chlebom.
Kôprová polievka
Suroviny: hrsť mladého kôpru, väčší zemiak, cibuľa, cesnak, mlieko, kyslá smotana aspoň 16%, hladká múka, koreniny
Príprava receptu: Na masle orestujeme cibuľku do sklovita, pridáme posekaný kôpor, premiešame a zalejeme vodou. Pridáme zemiak pokrájaný na kocky a okoreníme (soľ, bobkový list, nové korenie, ml.č.korenie, štipka cukru). Varíme kým zemiaky nie sú mäkké a polievku rozmixujeme. Nakoniec pridáme zátrepku z kyslej smotany, mlieka a hladkej múky. Ak by sa náhodou smotana predsa zrazila, polievku ešte raz rozmixujeme. Odstavíme polievku a pretlačíme ešte cesnak.
Karfiolový krém
Suroviny: 250g karfiolu, 500g očistených a na kocky nakrájaných zemiakov, 1 L vody, 2 PL vegety, 2 ČL kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 100ml smotany na šľahanie, 100g kyslej smotany
Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky, spolu so zemiakmi dáme do hrnca, zalejeme vodou, posypeme vegetou a varíme do mäkka cca 20 minút. Potom zeleninu rozmixujeme. Do rozmixovanej polievky pridáme citrónovú šťavu, cukor a obe smotany, privedieme do varu a hneď odstavíme.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.