Kremnický hradný organ má dnes na programe koncert Petra Friseého z Rakúska

NETKY.SK • 22 Júl 2012, 08:01 • 2 min
Kremnický hradný organ má dnes na programe koncert Petra Friseého z Rakúska

Kremnický hradný organ má dnes na programe koncert Petra Friseého z Rakúska - Kultúra Koncertom mladého rakúskeho organistu Petra Friseého pokračuje dnes v Kostole sv. Kataríny v Kremnici XVI.

slovakia

left justify in out

img

Koncertom mladého rakúskeho organistu Petra Friseého pokračuje dnes v Kostole sv. Kataríny v Kremnici XVI. ročník festivalu Kremnický hradný organ (KHO). Koncert ponúkne lahôdky organovej literatúry, diela velikánov francúzskeho organového umenia M. Duruflého, J. Alaina a M. Duprého. Ako na svojej internetovej stránke informujú organizátori zo spoločnosti Ars Consulting, všetci traja boli umelcami, ktorí sa zapísali do dejín organového umenia, boli slávnymi organistami, profesormi, skladateľmi. Duruflé bol asistentom v Notre-Dame a titulárnym organistom v St. Étienne-du-Mont, Dupré pôsobil v St. Sulpice a Alain napriek krátkemu životu vo viacerých významných pozíciách. Všetci traja patria k tým francúzskym organovým umelcom, ktorí vytvorili zo svojej krajiny veľmoc organového umenia. Organista Peter Frisée je absolvent viedenskej Hudobnej univerzity. Organizátori KHO ho objavili náhodou, na jednom z jeho koncertov v Linzi. Hneď prvý dojem z jeho hry bol impulzom, aby sa stal našim festivalovým hosťom. To sa stalo minulý rok a jeho suverénny umelecký výkon bol dôvodom pre jeho opätovné pozvanie, píše sa na stránke festivalu. KHO tento rok predstaví siedmich popredných organistov zo Španielska, Slovenska, Rakúska, Lichtenštajnska, Nemecka, Nórska a Talianska. Dvaja z nich - Silvio Marquez Chulilla zo Španielska a Slovák Martin Vrábel spolu so zborom Adoremus, svoje umenie už predviedli v prvej polovici júla. KHO je festival, ktorý uprednostňuje moderný pohľad na organovú interpretáciu. Kreatívnym spôsobom prezentuje najvýznamnejších organových umelcov a laureátov prestížnych interpretačných súťaží. Umeleckí hostia festivalu patria k absolútnej svetovej špičke. Na festivale doteraz koncertovali organisti z 22 krajín. Miestom konania festivalu je Kostol sv. Kataríny, nachádzajúci sa v areáli Mestského hradu v Kremnici. V tomto kostole je inštalovaný koncertný organ Rieger-Kloss z roku 1992, ktorý postavili v českom Krnove. Vďaka svojej dispozícii – obsahuje približne 3500 píšťal a 46 registrov – patrí k najmodernejším nástrojom na Slovensku. Je to zároveň jediný organ, ktorý umožňuje hrať kompletnú organovú literatúru stredoveku a tiež moderné skladby 19. a 20. storočia.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies