Kremnické gagy 2015: Predviedli sa karikaturisti aj Bolek Polívka

NETKY.SK • 29 August 2015, 07:29 • 2 min
Kremnické gagy 2015: Predviedli sa karikaturisti aj Bolek Polívka

KREMNICA – Od dnešného poludnia je stredoslovenské banské mestečko Kremnica centrom humoru. K príjemnej atmosfére jubilejného 35. ročníka Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy prispievajú aj výtvarníci a karikaturisti.

slovakia

left justify in out

Už tradične patrí k úvodným podujatiam festivalu aj vernisáž výstavy prác domácich a zahraničných karikaturistov, nominovaných na ocenenie Zlatý gunár. V tomto ročníku to sú slovenský rodák zo Švédska Juraj Cocher, Tsocho Peev z Bulharska, Istvan Kelemen z Maďarska, Břetislav Kovařík z Českej republiky, Malgorzata Lazarek z Poľska a domáca dvojica karikaturistov Rasťo Visokai a Mikuláš Sliacky. V rámci otvorenia sa uskutočnila už roky známa dražba čistého papiera, na ktorý potom prítomní karikaturisti za účasti divákov kreslia spoločné dielo.

 

Divadelnú produkciu otvoril popoludní samotný prezident festivalu. Divadlo Bolka Polívku uviedlo v šapitó autobiografickú klauniádu Bolka Polívku a jeho dcéry Anny s názvom DNA. Hlavnou ideou je generačný stret otca a dcéry v šatni, kde ako hereckí kolegovia spoločne trávia čas a sem-tam si odbehnú na scénu. Alebo už na scéne sú? On je chátrajúci, životom preskúšaný muž, ktorý rád poučuje a vŕta do života svojmu potomkovi. Ona má pocit, že jej rodič je paranoidný vyrývač. Oboch však spája úprimné „mať rád“. Komédia je plná gagov, klaunských výstupov, typickej improvizácie, charakteristického polívkovského humoru i veľkej dávky sebareflexie.

 

Podvečer sa predstavil ďalší český divadelný ansámbl z Prahy, ktorý si hovorí Spolek Kašpar, s titulom Bluff, čo je „la grotesque érotic“ pantomíma na motívy majstra Borisa Hybnera. Samotní protagonisti produkciu definovali ako „hrôzostrašne veselú pantomímu so slovom, spevom aj tancom“. Divákov zaujalo pútavé striedanie komiky a strachu či grotesky a erotiky. Všetko na motívy scenára legendárneho českého míma a herca v Troch chrobákoch – Borisa Hybnera. Hrdina sa na Nový rok zobudí v cudzom byte a nepamätá si, kde sa tu vzal. Po zmiernení "kocoviny" sa snaží z bytu odísť, ale sa mu to nedarí. Odvšadiaľ na neho vypadávajú a všelikde sa objavujú tri neznáme ženy v negližé. Ukáže sa, že sú mŕtve a práve vtedy sa roztočí bláznivý kolotoč brilantnej pohybovej grotesky s množstvom prekvapivých nápadov. Po skončení nastal standing ovation pre mladých hercov z Prahy.

 

V novovytvorenom priestore Pod hradbami na Námestí SNP uviedol pouličný klaun Fraser Hooper z Nového Zélandu šou s divákmi v ringu s názvom Boxing. Boxer Fraser nemá súpera, sparingpartnerom sa mu stáva publikum. V ňom si nájde svoju zvukárku, rozhodcu aj spolusúpera v ringu. Ponúkne boxerské rukavice aj masáž chrbta. Komický box herca s divákmi je plný autentickej zábavy a náhodných okamihov, ktoré sa neopakujú. Pouličné produkcie sú v Kremnici veľmi obľúbené a majú u divákov úspech, čo platí aj o tejto šou sympatického Novozélanďana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona