Kremeľ vysvetlil, prečo Rusko nemôže zabezpečiť prímerie na Donbase

NETKY.SK • 5 Apríl 2021, 11:29 • 2 min
Kremeľ vysvetlil, prečo Rusko nemôže zabezpečiť prímerie na Donbase

MOSKVA - Rusko, ktoré nie je stranou konfliktu, nemôže zabezpečiť komplexné prímerie na Donbase. Môže však využívať svoj vplyv na vykonávanie dohôd, uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

„Faktom je, že Rusko nemôže zabezpečiť komplexné prímerie, môže sa usilovať o dodržiavanie predtým dosiahnutých dohôd. Rusko môže využiť svoj vplyv. Opakujem ešte raz, Rusko nie je stranou tohto konfliktu, preto sa jedná o prímerie, ktoré sa týka len tých strán, ktoré sú na línii rozdelenia: ukrajinské ozbrojené sily a sily samostatných vyhlásených republík, ktoré Ukrajina neuznáva,“ odpovedal Peskov novinárom na otázku o vyhlásení predstaviteľa kyjevskej delegácie v kontaktnej skupine Leonida Kravčuka, že ruská delegácia nepodporila jeho iniciatívu ponúknuť Rusku presadzovanie komplexného prímeria na Donbase.

 

O sabotáži rokovaní trilaterálnej skupiny na strane Kyjeva opakovane hovoril aj ruský splnomocnenec Boris Gryzlov. „Politická reputácia Ukrajiny v procese rokovaní sa blíži k nule. Na stretnutí zaujala kyjevská delegácia predchádzajúce nekonštruktívne stanovisko,“ povedal.

 

V septembri sa ukrajinská strana postavila proti vedeniu zápisnice zo stretnutia, ako aj audio a video záznamov, a v októbri odmietli zvážiť návrh cestovnej mapy pre vyrovnanie situácie na Donbase.

 

Od februára 2021 sa situácia na Donbase začala zhoršovať. Provokácie zo strany ukrajinských ozbrojených síl sú čoraz častejšie, ako aj ostreľovanie osád samostatne vyhlásených Doneckej ľudovej republikyLuhanskej ľudovej republiky.

 

Pred pár dňami ukrajinské ozbrojené sily použili pri obstreľovaní delostrelectvo a v dôsledku útoku ukrajinských bezpilotných prostriedkov zomrelo dieťa a bola zranená žena.

 

Ozbrojený konflikt na juhovýchode Ukrajiny trvá už sedem rokov, jeho obeťami sa stalo viac ako 13-tisíc ľudí. O urovnaní konfliktu sa rokuje na stretnutiach kontaktnej skupiny v Minsku, ale napriek dohodám o prímerí sa v streľbách pokračuje.

 

V samostatne vyhlásených republikách Donecku a Luhansku sa domnievajú, že Kyjev pripravuje rozsiahly útok, pretože sa sťahujú nové sily ku kontaktnej línii a objavili sa aj videá z rôznych ukrajinských regiónov, na ktorých je vidieť vlaky s vojenskou technikou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies