Kremeľ vyhostil troch európskych diplomatov

NETKY.SK • 8 Február 2021, 12:35 • 2 min
Kremeľ vyhostil troch európskych diplomatov

MOSKVA - Kremeľ uviedol, že vyhostenie európskych diplomatov bolo výsledkom konania niektorých zahraničných misií na pozadí nezákonných akcii.

slovakia

left justify in out

Vyhostením troch diplomatov Európskej únie Rusko dalo jasne najavo, že nebude tolerovať kroky, aké podnikajú niektoré európske veľvyslanectva.

 

Ruské ministerstvo zahraničia v piatok informovalo, že diplomati Švédska, Poľska a Nemecka, ktorí sa zúčastnili nekoordinovaných protestov v Rusku, boli vyhlásení za persona non grata a čoskoro opustia krajinu. Hovorí sa o diplomatických zamestnancoch generálnych konzulátov Švédska a Poľska v Petrohrade a veľvyslanectva Nemeckej spolkovej republiky v Moskve.

 

img

 

„Vyhostenie diplomatov, ku ktorému pred pár dňami došlo, bolo dôsledkom krokov, ktoré podnikli niektoré zahraničné misie v Moskve na pozadí nelegálnych protestov. Ruská strana jasne preukázala, že to nemieni tolerovať“,- uviedol tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov pri odpovedi na otázku, či je Kremeľ presvedčený, že vyhostenie diplomatov by mohlo mať vplyv na hodnotenie šéfa európskej diplomacie EÚ Josepa Borrella.

   

Šéf európskej diplomacie EÚ Josep Borrell na svojom blogu po návšteve Moskvy 4. – 6. februára uviedol, že Rusko sa čoraz viac vzďaľuje Európskej únii. Podľa Borrella, je to Rusko, ktoré sa postupne vzďaľuje od Európy a „demokratické hodnoty vníma ako existenčnú hrozbu“.

 

img

 

Borrell predtým v Moskve uviedol, že existujú oblasti, v ktorých Ruská federácia a EÚ môžu a mali by spolupracovať, pretože v takom prípade sa dosiahnu dobré výsledky. Brusel je podľa neho za dialóg s Moskvou napriek ťažkostiam vo vzťahoch.

 

Ruské ministerstvo zahraničia neskôr poznamenalo, že Borrellove kritické vyhlásenie o Rusku sú v kontraste s jeho prejavmi v Moskve, možno po príchode do Bruselu mu „vysvetlili, ako bolo potrebné umiestniť akcenty, ale to len potvrdzuje, ako a kým sa politika Európskej únie v skutočnosti formuje“.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies