Kremeľ varuje USA pred zverejnením zoznamu neželaných osôb

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 15:22 • 2 min
Kremeľ varuje USA pred zverejnením zoznamu neželaných osôb

MOSKVA - Kremeľ varoval v piatok Washington pred zverejnením zoznamu ruských predstaviteľov, ktorým bude znemožnený vstup do USA pre údajné porušovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Ruské médiá uviedli, že desiatky mien na zozname, ktoré súvisia s takzvaným Magnitského zákonom, zverejnia v USA v piatok. Zákon je nazvaný podľa ruského advokáta Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v Rusku vo vyšetrovacej väzbe v roku 2009 vo veku 37 rokov po tom, čo odhalil daňový podvod vo výške 230 miliónov dolárov, ktorý mali údajne na svedomí poprední ruskí predstavitelia.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že zverejnenie mien by mohlo spôsobiť trvalé škody na budúcich vzťahoch bývalých nepriateľov z čias studenej vojny. "Zverejnenie takého zoznamu bude mať určite veľmi negatívny dopad na americko-ruské bilaterálne vzťahy," zdôraznil Peskov. Zoznam držali doteraz v tajnosti a sú na ňom pravdepodobne ľudia zapojení do súdneho procesu s Magnitským ako aj ruskí predstavitelia, ktorí sa pripojili k útoku Kremľa na ľudské práva v krajine.

Rusko vytvorilo tiež zoznam amerických predstaviteľov, ktorí sa údajne dopustili porušovania ľudských práv. Moskva obvinila Washington z organizovania demonštrácií proti Putinovi a útočí na mimovládne organizácie financované zo zahraničia, ktoré označila za zahraničných agentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies