Kremeľ sa zatiaľ k tzv. Nemcovovej správe o vojne na Ukrajine nevyjadrí

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 13:53 • 2 min
Kremeľ sa zatiaľ k tzv. Nemcovovej správe o vojne na Ukrajine nevyjadrí

MOSKVA - Spolupracovníci ruského opozičného politika Borisa Nemcova dnes v Moskve prezentovali správu nazvanú "Putin. Vojna", ktorej základ vypracoval zavraždený politik a dokončili ju jeho kolegovia z opozície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Správa má 64 strán a je rozdelená do 12 kapitol, v ktorých autori približujú všetky aspekty "vpádu Ruska na Ukrajinu". Správa obsahuje aj svedectvá a dôkazy o zasahovaní Ruska do vývoja na Ukrajine i Nemcovove vlastné zistenia o vplyve Ruska na ukrajinskú politiku a o prítomnosti ruských vojakov na ukrajinskom Donbase.
     

Celý text správy je k dispozícii na webovej stránke organizácie Otvorené Rusko (https://openrussia.org/post/view/4803).
     

Ako informovala agentúra UNIAN, kolektív autorov v správe "vysvetľuje, prečo (ruský prezident) Vladimir Putin potrebuje vojnu na Ukrajine", a opisuje aj metódy práce ruskej propagandy.
     

Autori sa tiež podrobne venujú procesu anektovania Krymského polostrova Ruskom a zverejňujú dôkazy o účasti ruských vojakov v bojoch na východe Ukrajiny. Dokument obsahuje aj vysvetlenie, že ruskí ozbrojenci nie sú dobrovoľníkmi, pretože za svoju účasť v bojových operáciách dostávajú peniaze.
     

Správa obsahuje tiež údaje o mnohých ruských vojakoch, ktorí padli na Ukrajine, ako aj dôkazy o dodávkach zbraní a vojenskej techniky povstalcom na východe Ukrajiny.
     

Podľa zistení autorov správy prišlo na východe Ukrajiny o život najmenej 220 ruských vojakov.
     

Začiatkom tohto roka zahynulo pri Debaľceve 70 ruských vojakov vrátane 17 výsadkárov z posádky v ruskom meste Ivanovo a pri Ilovajsku vlani v auguste padlo 150 ruských vojakov. Rusko účasť svojich vojakov v konflikte na východe Ukrajiny doteraz striktne odmieta.
     

V správe sa však uvádza, že pred odchodom na východ Ukrajiny ruských vojakov prepustili z armády a stali sa dobrovoľníkmi.
     

Ruské ministerstvo obrany im prisľúbilo, že bez ohľadu na prepustenie z ozbrojených síl vyplatí kompenzácie v prípade smrti alebo zranenia. Správa však tvrdí, že svoj sľub ministerstvo nesplnilo, preto aj príbuzní vyhľadali Nemcova, známeho veľmi kritickým postojom k politike súčasného ruského vedenia a najmä jeho postupu voči Ukrajine.
     

Podľa agentúry RBK sa príbuzní báli kauzu zverejniť, pretože im úrady dali podpísať vyhlásenie o mlčanlivosti a okrem toho sa im vyhrážali podaním trestného oznámenia, pričom ako argument využívali prípad Svetlany Davydovovej, ktorá bola v Rusku obvinená z vlastizrady v prospech Ukrajiny za to, že vlani v apríli varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donbase.
     

Osobitnú kapitolu autori venovali havárii malajzijského lietadla na východe Ukrajiny z vlaňajšieho leta. V správe sa uvádza, že lietadlo s 298 osobami na palube bolo zostrelené raketovým komplexom Buk, ktorý do Donbasu priviezli z Ruska a ktorý bol vo výzbroji proruských separatistov.
     

Autori správy okrem toho uvádzajú, "kto skutočne vládne v okupovanom Donbase", opisujú aj "humanitárnu katastrofu, ktorá tam vznikla v dôsledku ruského vpádu", napísala agentúra UNIAN.
     

Súčasťou správy je aj kapitola nazvaná Koľko stojí vojna s Ukrajinou, kde sa uvádza, že Desať mesiacov vojny na juhovýchode Ukrajiny stálo Rusko asi 53 miliárd rubľov (vyše 930 miliónov eur). Z uvedenej sumy bolo 21 miliárd rubľov vynaložených pre 6000 dobrovoľníkov z Ruska, ďalších 25 miliárd rubľov bolo použitých na podporu 30.000 proruských separatistov na východe Ukrajiny a sedem miliárd rubľov na použitie, obsluhu a opravu bojovej techniky.
     

Ako spresnil autor ekonomickej časti správy, ruský ekonóm Sergej Alexašenko, z rozpočtov ruských regiónov bolo vyčlenených ďalších 80 miliárd rubľov pre utečencov prichádzajúcich z východu Ukrajiny.
     

Podľa Alexašenkových odhadov prišli ruskí občania od anektovania Krymského polostrova Ruskom spolu o dva bilióny rubľov zo svojich miezd a o 750 miliárd rubľov zo svojich úspor. Alexašenko vysvetlil, že jeho prepočty vychádzajú z dodatočného zvýšenia cien o 5,5 percenta, ktoré nastalo v súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko západnými štátmi a odvetným embargom na niektoré druhy dovážaných tovarov.
     

V predhovore k správe sa uvádza, že myšlienka zostaviť správu o zasahovaní Ruska do vývoja na Ukrajine patrí Nemcovovi, ktorý ju chcel vydať "v obrovskom náklade a rozdávať na ulici". "Rozpovieme, ako Putin rozpútal túto vojnu. Len tak zvíťazíme nad propagandou," tvrdil Nemcov.
     

Podľa spoluautorov začal Nemcov zbierať materiál pre správu začiatkom tohto roka. Pracoval s verejne dostupnými zdrojmi, zbieral výpovede očitých svedkov. "Veril, že pokus zastaviť vojnu je prejavom pravého vlastenectva," uviedli jeho kolegovia v predslove.
     

"Vojna s Ukrajinou je podlým a cynickým zločinom, za ktorý naša krajina platí krvou svojich občanov, ekonomickou krízou a medzinárodnou izoláciou," dodali. Túto vojnu podľa nich v Rusku nepotrebuje nikto, "len Putin a jeho najbližšie okolie".
     

"Našou úlohou bolo povedať pravdu o zasahovaní Kremľa do ukrajinskej politiky, ktoré viedlo k vojne medzi našimi národmi. Viedlo k vojne, ktorú treba okamžite zastaviť," uvádza sa v správe "Putin. Vojna", ktorú dnes v Moskve prezentovali Nemcovovi kolegovia - opoziční politici Iľja Jašin, Michail Kasianov a Oľga Šorinová.
     

Ruské agentúry RIA Novosti a TASS dnes citovali Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, ktorý na margo správy uviedol, že ju zatiaľ nebudú komentovať, pretože sa s ňou ešte neoboznámili. "Teraz máme iné úlohy, pracovný harmonogram. Zatiaľ k tomu nemôžem povedať nič," vyhlásil Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies