Kremeľ označil americké sankcie proti Putinovi za poburujúce. Bude ich považovať za prerušenie vzťahov

NETKY.SK • 13 Január 2022, 14:30 • 2 min
Kremeľ označil americké sankcie proti Putinovi za poburujúce. Bude ich považovať za prerušenie vzťahov

MOSKVA – Zavedenie nových sankcií USA, berúc do úvahy okamžitú reakciu Ruska, možno prirovnať k iniciatíve na prerušenie vzťahov, povedal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

„Znenie týchto sankcií nie je možné vykladať inak ako takto. Uvalenie sankcií na hlavu štátu je poburujúce opatrenie,“ dodal hovorca Kremľa.

 

img

 

Skupina 25 členov amerického Senátu z Demokratickej strany predložila návrh zákona o nových obmedzeniach voči Rusku a Vladimirovi Putinovi, ktorý by Washington mohol prijať, ak sa situácia na Ukrajine vyhrotí.

 

Okrem toho senátori navrhli zakázať operácie s primárnym a sekundárnym štátnym dlhom Ruska, ako aj uvaliť obmedzenia na najmenej tri z navrhovaných finančných inštitúcií:  Sberbank, VTB, Gazprombank, VEB.RF, Ruský fond priamych investícií, Moskovská úverová banka, Alfa Bank, Rosselkhozbank, FC Otkritie, Promsvyazbank, Sovcombank a Transcapitalbank.

 

Prečítajte si tiež: USA vyzvali Rusko, aby bezodkladne stiahlo svojich vojakov z Kazachstanu

 

Ďalším bodom, ktorý navrhujú, sú sankcie „voči poskytovateľom špecializovaných služieb poskytovania finančných správ (napríklad SWIFT)“.

 

Projekt tiež predpokladá pridelenie dodatočnej núdzovej pomoci Kyjevu vo výške 500 miliónov dolárov vo fiškálnom roku 2022, ak sa situácia zhorší. Naznačuje sa, že ide o „jasný signál“ o pripravenosti Spojených štátov amerických dosiahnuť „zničujúce následky“ pre ruskú ekonomiku v prípade eskalácie situácie okolo Ukrajiny.

 

img

 

Ako v stredu napísal Washington Post s odvolaním sa na hovorcu Národnej bezpečnostnej rady, administratíva prezidenta Joe Bidena tento dokument podporila.

 

Washington opakovane avizoval prípravu niektorých „bezprecedentných“ sankcií proti Rusku, ktoré zavedie, ak sa začne vojenský konflikt s Kyjevom. Západné médiá a politici v posledných mesiacoch tvrdili, že Moskva sústredila vojakov na hraniciach s Ukrajinou.

 

Možno vás zaujme: Biden telefonoval so Zelenským. Aký majú plán?

 

Ako zdôraznil Peskov, Rusko presúva vojenské sily na svojom území podľa vlastného uváženia. Moskva tiež uviedla, že vyhlásenia o „ruskej agresii“ sa používajú ako zámienka na zvýšenie kontingentu NATO v pohraničných regiónoch.

 

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že počet západných inštruktorov sa na Donbase zvýšil. Podľa oficiálnej hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Márie Zacharovej Kyjev vyslal na juhovýchod krajiny polovicu celého personálu Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

img

 

Zároveň tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov začiatkom januára uviedol, že „v Kyjeve nie je zaznamenané žiadne veľké hromadenie ruských vojakov, na čom trvali média v zahraničí“. Zdôraznil, že „armáda situáciu monitoruje, ale nevidí hrozbu agresie zo strany Ruska“.  

 

K téme: Kyjev rokuje s Washingtonom o dodávkach zbraní na Ukrajinu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies