Kremeľ odmietol tvrdenia USA, že rozmiestňuje rakety s plochou dráhou letu

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 13:50 • 2 min
Kremeľ odmietol tvrdenia USA, že rozmiestňuje rakety s plochou dráhou letu

MOSKVA - Kremeľ dnes odmietol tvrdenia USA, že Rusko porušuje Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), ktorá bola podpísaná pred 30 rokmi.

slovakia

left justify in out

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve vyhlásil, že Rusko je oddané plneniu svojich medzinárodných záväzkov, vrátane INF. Dodal, že Rusko plnilo a plní svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy a bude tak robiť i naďalej.

 

Peskov tým reagoval na vyhlásenie podpredsedu Zboru náčelníkov štábov americkej armády generála Paula Selvu, ktorý v stredu na pôde príslušného výboru Snemovne reprezentantov Rusko obvinil z rozmiestňovania rakiet s plochou dráhou letu, čo je v rozpore INF. Selva vyhlásil, že Rusko porušuje "ducha a cieľ" dohody a dodal, že zámerom Moskvy je ohroziť americké vojenské zariadenia v Európe a NATO. Rusko podľa Selvu "nemá v úmysle vracať sa k plneniu INF".

 

Zmluva INF medzi Ruskom a Spojenými štátmi predpokladá postupnú likvidáciu rakiet stredného doletu odpaľovaných zo zeme. V roku 1987 ju podpísal posledný prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov s vtedajším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom.

 

Peskov dnes pripomenul slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko plní svoje medzinárodné záväzky, a to "dokonca aj v situáciách, keď to nie celkom vyhovuje jeho záujmom". "Niekedy sme nútení postupovať pružne, čo aj robíme," vyhlásil Peskov.

 

Putin podľa neho už dávnejšie upozorňoval na skutočnosť, že v okolí USA nie sú krajiny, ktoré pre ne môžu predstavovať ohrozenie v podobe možného použitia rakiet malého a stredného doletu. Peskov dodal, že "v situácii Ruskej federácie a s našou euroázijskou polohou máme úplne inú architektúru možného ohrozenia našej bezpečnosti". Zdôraznil však, že Rusko napriek tomu zostáva oddané svojim záväzkom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies