Kremeľ odmieta odškodné za údajnú sovietsku okupáciu pobaltských štátov

NETKY.SK • 22 August 2018, 21:16 • 2 min
Kremeľ odmieta odškodné za údajnú sovietsku okupáciu pobaltských štátov

SOČI - Rusko sa ohradzuje voči výrazu "okupácia" v súvislosti s obdobím, keď boli pobaltské republiky súčasťou bývalého Sovietskeho zväzu, a odmieta možnosť diskusie o akomkoľvek odškodnom. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Hovorca komentoval zámery Estónska a Lotyšska požadovať od Ruska kompenzácie za obdobie údajnej "sovietskej okupácie". Podľa jeho slov ide o "starú tému", ktorú dlhodobo zneužívajú "horúce hlavy" a ktorá "neprináša nič nové".

 

"Vo všeobecnosti, samozrejme, nesúhlasíme s výrazom 'sovietska okupácia'. Odmietame možnosť rozhovorov o akomkoľvek odškodnom. Nemalo by sa totiž zabúdať na prínos do infraštruktúrneho, hospodárskeho a sociálneho rozvoja pobaltských štátov počas sovietskej éry," prízvukoval Peskov.

 

Estónsky minister spravodlivosti Urmas Reinsalu a jeho lotyšský náprotivok Dzintars Rasnačs plánujú požadovať od Ruskej federácie odškodné za obdobie "sovietskej okupácie". V spoločnom vyhlásení zdôraznili, že je dôležité pamätať si toto obdobie a zvažovať od Ruska ako právneho nástupcu ZSSR kompenzáciu za údajné škody.

 

Ministri taktiež uviedli, že sú pripravení rozhodnúť o danej záležitosti v rámci systému medzinárodného práva na úrovni OSN, oznámila v utorok tlačová kancelária estónskeho ministerstva spravodlivosti.

 

Estónsko, Lotyšsko a Litva pred troma rokmi podpísali spoločné vyhlásenie o potrebe dožadovať sa odškodného za škody údajne napáchané "sovietskou okupáciou". Vilnius podľa agentúry TASS predtým vyhlásil, že Litva by mohla v tejto súvislosti požadovať od Moskvy odškodné vo výške 30 miliárd dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona