Kremeľ má zlatý plán na vyčerpanie západu

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 09:15 • 2 min
Kremeľ má zlatý plán na vyčerpanie západu

Krajiny BRICS, najmä Čína, Rusko a India, sú hlavnými hráčmi na globálnom trhu so zlatom. Od roku 2012 tieto tri krajiny nakúpili viac ako polovicu všetkého žltého kovu na svete, uvádza to Independent Online.

slovakia

left justify in out

Podľa nedávno zverejnených údajov Svetovej rady zlata, nákupy tohto drahého kovu centrálnymi bankami v dosahovali od roku 2012 priemere 150 ton za štvrťrok.

 

Centrálne banky všetkých krajín sú na cenu zlata veľmi citlivé, takže znižujú nákupy žltého kovu, keď sa jeho hodnota zvyšuje, a naopak, zvyšujú svoje rezervy, keď hodnota zlata klesá.

 

Zo 41 štátov s najväčšími zásobami žltého kovu 27 zostalo neaktívnych už posledných sedem kvartálov.

 

Hlavnými odberateľmi zlata za posledných sedem rokov sa stali Moskva, Peking a Naí Dillí. Množstvo žltého kovu v Ruskej federácii sa za rovnaké obdobie zvýšilo o 126 percent alebo 1210 ton. Oficiálne zlaté rezervy v Číne sa od roku 2012 zvýšili o takmer 80% alebo 830 ton. India dokázala v posledných dvoch rokoch zvýšiť svoje rezervy len o deväť percent.

 

Ďalším významným hráčom je Kazachstan, ktorého oficiálne zlaté rezervy sa od roku 2012 zvýšili takmer 3-krát a zdá sa, že všetko zlato vyťažené touto krajinou smeruje priamo do rezervy centrálnej banky.

 

Predpokladá sa, že Čína, Rusko a Kazachstan dnes disponujú takmer štvrtinou všetkého zlata vyťaženého v rámci celého sveta.

 

Rusko, podobne ako mnohé ďalšie krajiny, plánuje použiť zlato na boj proti závislosti od amerického dolára, ktorým USA presadzujú svoju geopolitiku. Independent je presvedčený, že čoskoro cena žltého kovu bude stúpať v dôsledku akcií Kremľa a jeho partnerov, čo umožní Moskve nielen zbaviť sa nadvlády americkej meny, ale aj diktovať podmienky svetového hospodárstva. „Rusko je múdrejšie, než ste si mysleli,“ uvádza Independent Online.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies