Kremeľ má obavy o bezpečnosť dodávok plynu pre Európu

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 12:17 • 2 min
Kremeľ má obavy o bezpečnosť dodávok plynu pre Európu

MOSKVA - Ukrajina nebude mať na jeseň dostatok zemného plynu pre vlastnú spotrebu a je pravdepodobné, že začne "kradnúť" ruský plyn určený pre európskych odberateľov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v stredu Sergej Ivanov, vedúci kancelárie ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko minulý mesiac zastavilo Ukrajine dodávky plynu po tom, čo Kyjev v stanovenej lehote nezaplatil dlh za odobratý plyn. Ten podľa ruského plynárenského monopolu Gazprom predstavuje 5,3 mld. USD.

 

"Rusko na základe vlastných skúseností vie, že na jeseň a v zime, kedy sú zásoby plynu na Ukrajine nízke, ho budú, prepáčte mi to vyjadrenie, kradnúť," povedal Ivanov podľa agentúry Interfax. 

Ukrajina je od Ruska závislá pri pokrývaní viac ako polovice svojej spotreby plynu. Cez krajinu sa zároveň prepravuje viac ako polovica ruských dodávok plynu do Európskej únie, ktorá nákupom od Gazpromu pokrýva približne 30 % svojich potrieb. Predchádzajúce spory medzi Moskvou a Kyjevom viedli k narušeniu dodávok európskym zákazníkom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies