Kremeľ: Hlavným terčom Panamských dokumentov je Putin

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 15:14 • 2 min
Kremeľ: Hlavným terčom Panamských dokumentov je Putin

MOSKVA - Ruský prezident je "hlavným terčom" mediálneho vyšetrovania v prípade tzv. Panamských dokumentov, nie je však do ničoho zapletený, reagoval dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentov sú do offshorovej kauzy zapletení Putinovi priatelia vrátane popredného čelistu. Ako uviedla spravodajská stanica BBC, odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa Putinovho blízkeho priateľa.

 

Podľa Peskova je cieľom zverejnenia týchto informácií ovplyvniť stabilitu Ruska, septembrové parlamentné voľby i prezidentské voľby, ktoré budú o dva roky. Dodal, že Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone, kľúčový hráč v prípade, má väzby na americkú vládu.

 

Pod heslom Panama Papers (Panamské dokumenty) informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky.

 

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

 

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

 

Doklady prinášajú informácie o 214.488 offshorových spoločnostiach spojených s ľuďmi vo viac ako 200 krajinách a teritóriách.

 

Podľa BBC odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies