Kremeľ dementoval správy o udelení ruského občianstva Janukovyčovi a Azarovovi

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 13:28 • 2 min
Kremeľ dementoval správy o udelení ruského občianstva Janukovyčovi a Azarovovi

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes odmietol správu, že Rusko udelilo občianstvo zosadenému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi i expremiérovi Mykolovi Azarovovi. Ako pripomenuli agentúry TASS a RIA Novosti, informáciu o udelení občianstva zverejnila organizácia Transparency International.

slovakia

left justify in out

Na otázku, či môže potvrdiť správu, že Janukovyč a Azarov sa stali ruskými občanmi, Peskov odpovedal: "Nemôžem". Dodal, že sa nedomnieva, že "sa Transparency International zaoberá udeľovaním občianstva Ruskej federácie a má o tom informácie".


Viktor Janukovyč ušiel z Ukrajiny koncom februára 2014 aj vďaka záchrannej operácii ruských tajných služieb. Odvtedy sa zdržiava v Rusku, kam podľa vlastných slov ušiel z obavy o svoj život. Napriek tomu, že ho ukrajinský parlament 22. februára 2014 zbavil prezidentských právomocí, naďalej sa považuje za prezidenta Ukrajiny, kde je stíhaný za zneužitie právomoci a streľbu do demonštrantov počas demonštrácií z februára 2014, ktoré viedli k jeho pádu.


Po zmene mocenských pomerov na Ukrajine, keď proruskú vládu Mykolu Azarova vystriedal prozápadný tím ministrov na čele s Arsenijom Jaceňukom, Moskva od Janukovyča fakticky dala ruky preč; jeho výroky nekomentuje a politické aktivity verejne nepodporuje.


Sám Janukovyč ruskú okupáciu Krymu neprijal, a anexiu, rovnako ako proruskú vzburu v Donbase, označuje za dôsledok prozápadnej politiky terajšej ukrajinskej vlády. Tvrdí, že za jeho vlády by sa nič také nebolo stalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies