Krejčířova manželka podala ústavnú sťažnosť, nechce prísť o majetok

NETKY.SK • 6 November 2014, 18:14 • 2 min
Krejčířova manželka podala ústavnú sťažnosť, nechce prísť o majetok

PRAHA/BRNO - Manželka odsúdeného podnikateľa českého pôvodu na úteku Radovana Krejčířa sa v októbri obrátila na Ústavný súd ČR so sťažnosťou v súvislosti s exekúciou jej majetku. Ide o dražbu vily v Černošiciach pri Prahe, informoval dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu českého ústavného súdu Miroslavu Sedláčkovú.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov ide o individuálnu ústavnú sťažnosť Kateřiny Krejčířovej, ktorá namieta voči porušeniu práva na spravodlivý proces.
     

Práve zo spomínanej vily ušiel Krejčíř spektakulárne pri zásahu policajtov. Aj keď je formálnou majiteľkou nehnuteľnosti jeho manželka, Krajský súd v Prahe v auguste rozhodol, že nebude vyňatá z exekúcie.
     

Predbežne sa ústavný súd touto sťažnosťou nezaoberal, lehotu vo veci nemá, v priemere však vybavovanie ústavných sťažností trvá päť mesiacov.
     

Krejčíř, pochádzajúci z Českého Těšína a považovaný za jedného z najbohatších Čechov, čelil vo vlasti podozreniu z viacerých závažných trestných činov. Počas domovej prehliadky v spomínanej vile v Černošiciach sa mu 18. júna 2005 za doteraz nevyjasnených okolností podarilo ujsť napriek prítomnosti desiatok policajtov. Interpol ho po čase vypátral na Seychelských ostrovoch aj v spoločnosti manželky a syna. Zadržali ho 21. apríla 2007 na letisku v Johannesburgu, keď sa pokúsil vstúpiť na územie Juhoafrickej republiky (JAR) s falšovaným cestovným pasom.
     

Neskôr sa podľa znalcov pomerov stal aj v JAR významnou osobnosťou tamojšieho podsvetia.
     

Vlani v novembri však Radovana Krejčířa, občana Seychel, zadržali v JAR na základe tvrdenia prokuratúry, že jeho komplici uniesli brata drogového kuriéra, ktorý mal do Austrálie prepraviť pervitín za 24 miliónov randov, avšak zmizol. Unesenú osobu spoločne s Krejčířom vraj najskôr bili a mučili, aby prezradila, kde sa nachádza jej nezvestný brat. Podnikateľ údajne najskôr navrhoval, aby ho zlikvidovali a brata tak vylákali na jeho pohreb, z toho však napokon zišlo a tak zbitého muža napokon vyhodili z auta v Johannesburgu. Prokuratúra neskôr zadržala i jeho manželku a syna Denisa, ktorých obvinenia však v apríli stiahla.
     

Odvolací Vrchný súd v Prahe zmiernil 28. novembra 2013 o šesť mesiacov prvostupňový rozsudok pre Krejčířa a vymeral mu za polmiliardový daňový únik desať a pol roka väzenia. Súčasne mu však uložil pokutu vo výške troch miliónov korún. V prípade jej neuhradenia by sa Krejčířov trest predĺžil o 18 mesiacov. Súčasťou rozsudku je aj päťročný zákaz pôsobenia vo vedení obchodných spoločností.
     

Iba v októbri 2014 na Mestskom súde v Praje zaznelo, že podnikateľ plánoval v roku 2005 vraždu podplateného colníka, k čomu však podľa utajeného svedka nedošlo, pretože práve on ohlásil plán polícii.

     

Vydanie Krejčířa do ČR komplikuje jeho žiadosť o udelenie azylu v JAR, ako aj tamojšie trestné stíhanie podnikateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies