Krejčířa na kauciu neprepustili, jeho manželku už zatkli tiež

NETKY.SK • 28 Február 2014, 18:10 • 2 min
Krejčířa na kauciu neprepustili, jeho manželku už zatkli tiež

JOHANNESBURG - Súd v Juhoafrickom Johannesburgu dnes už po tretí raz zamietol žiadosť českého podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa o prepustenie na slobodu na kauciu.

slovakia

left justify in out

Sudca síce pripustil, že niektoré skutočnosti, ktoré predložila obhajoba, sú nové, avšak súčasne konštatoval, že nie sú natoľko presvedčivé, aby ho viedli k rozhodnutiu prepustiť Krejčířa, zadržiavaného od novembra 2013.
      

Ešte pred vynesením verdiktu v JAR zadržali a uväznili Krejčířovu manželku Kateřinu, a to z dôvodu, že sa na pozemku rodiny našlo odcudzené motorové vozidlo, a pre podozrenie z podvodu. Informovali o tom juhoafrické i české médiá s tým, že by za mrežami mohol v krátkom čase skončiť aj Krejčířov starší syn Denis.
     

Obaja by sa potom spoločne mohli objaviť v pondelok pred špeciálnym súdom pre hospodársku kriminalitu v Pretórii.
      

Na Kateřinu Krejčířovú je napísaná väčšina majetku jej manžela, vrátane spoločnosti Groep Tweet Beleggings, založenej v roku 2006, teda v čase, keď Krejčíř žil ešte na Seychelských ostrovoch, pripomína internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na juhoafrické úrady.
      

Hodnota juhoafrického, medzičasom zaisteného majetku českého podnikateľa, ktorého vo vlasti odsúdili na desať a pol roka väzenia za polmiliardový daňový únik, sa odhaduje na 130 miliónov randov (8,81 mil. eur).

      

Krejčířa, občana Seychel, zadržali v JAR vlani v novembri na základe tvrdenia prokuratúry, že jeho komplici uniesli brata drogového kuriéra, ktorý mal do Austrálie prepraviť pervitín za 24 miliónov randov, avšak zmizol. Unesenú osobu spoločne s Krejčířom vraj najskôr bili a mučili, aby prezradila, kde sa nachádza jej nezvestný brat. Podnikateľ vraj najskôr navrhoval, aby ho zlikvidovali a brata tak vylákali na jeho pohreb, z toho však napokon zišlo a tak zbitého muža napokon vyhodili z auta v Johannesburgu. Prokuratúra tvrdí, že má pre svoje tvrdenia očitých svedkov.
      

Samotný Krejčíř, ktorý v súdnej sieni opakovane ubezpečoval, že JAR sa nechystá opustiť, a vyjadril pripravenosť na spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní, ponúkol súdu zloženie kaucie vo výške 50.000 randov (3388 eur). Podnikateľ informoval súdne orgány, že ho juhoafrická polícia po zadržaní mučila, aby si vynútila jeho priznanie. Podľa informácií tamojších internetových serverov mu mali policajti spútať ruky, zaviazať oči a mučiť elektrošokmi, ako aj natiahnutím umelohmotného vreca na hlavu. O podobnom prístupe hovoril aj jeho údajný juhoafrický komplic Desai Lupondo.    V kauze figurujú ako spoluobvinení aj viacerí príslušníci juhoafrickej polície, ktorí však tiež obvinenia popreli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies