Krátko pred kontroverznými voľbami vo Venezuele zavraždili kandidáta i aktivistu

NETKY.SK • 30 Júl 2017, 18:10 • 2 min
Krátko pred kontroverznými voľbami vo Venezuele zavraždili kandidáta i aktivistu

CARACAS - Pred dnešnými voľbami do ústavodarného zhromaždenia Venezuely, ktorého úlohou bude prepracovať ústavu z roku 1999, došlo k vražde jedného z hlavných kandidátov do tohto telesa, ako aj jedného opozičného aktivistu. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

José Felix Pineda, právnik kandidujúci v týchto voľbách, bol zastrelený v noci nadnes vo svojom dome, potvrdili vládne zdroje. Ricardo Campos, predstaviteľ mládežníckeho krídla opozičnej strany Demokratická akcia (AD), bol zastrelený počas protestov, uviedol predseda národného zhromaždenia.

 

Noviny El Universal informovali, že demonštrácie konané tesne pred hlasovaním si vyžiadali životy ďalších dvoch osôb. V predvečer volieb demonštranti v metropole Caracas zablokovali cesty, a to napriek zákazu zhromažďovania sa. Poriadkové sily ich rozohnali obrnenými vozidlami, ozývala sa i streľba.

 

Opozícia tvrdí, že účelom týchto volieb je upevnenie moci prezidenta Nicolása Madura. Opozícia hlasovanie bojkotuje, takže všetkých 5500 kandidátov na obsadenie 545 kresiel sú podporovatelia vlády. Tá vyhlasuje, že ústavodarné zhromaždenie je jedinou reálnou cestou, ako vrátiť do krajiny poriadok.

 

Úspešnosť hlasovania bude vyjadrená účasťou a opozícia preto vyzýva občanov, aby nešli hlasovať. Socialistická vláda zase nabáda k účasti aj tak, že hrozí štátnym zamestnancom stratou pracovných miest a sociálnych výhod. Maduro odhlasoval tesne po otvorení volebných miestností o 06.00 h miestneho času (12.00 h SELČ).

 

Maduro v televíznom prenose predpovedal "veľké víťazstvo", pričom hlasovanie označil za "najdôležitejšie voľby venezuelského politického systému". S vývojom však nie sú spokojní ani niektorí stúpenci bývalého prezidenta Huga Cháveza, ktorí si ctia súčasnú ústavu Venezuely vypracovanú v roku 1999.

 

Venezuelu, významného producenta ropy, sužuje politická kríza, vysoká miera inflácie a nedostatok potravín či liekov. Protesty proti Madurovi a jeho plánom na vytvorenie ústavodarného zhromaždenia si za uplynulé mesiace vyžiadali vyše 100 mŕtvych. Voľby odsúdili USA, EÚ i ďalšie juhoamerické štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies