Krasokorčuliarsky škandál s atentátom pripomenie nový dokument

NETKY.SK • 9 Január 2014, 13:05 • 2 min
Krasokorčuliarsky škandál s atentátom pripomenie nový dokument

LOS ANGELES - Pred dvadsiatimi rokmi plnil stránky novín škandál z amerického krasokorčuliarskeho šampionátu a nečestný boj o účasť na zimných olympijských hrách 1994 v Lillehammeri.

slovakia

left justify in out

V čase výročia vznikol dokument o atentáte na americkú krasokorčuliarku Nancy Kerriganovú, do ktorého mala byť zapletená jej súperka Tonya Hardingová. Po premiére na festivaloch ho na budúci týždeň pod názvom Cena zlata odvysiela ESPN. V 90. rokoch 20. storočia bolo viac zatracované meno ako Tonya Hardingová asi iba Monica Lewinská.

Kerriganovú 6. januára 1994 počas šampionátu USA v Detroite napadol cestou do šatne maskovaný útočník Shane Stant a zasiahol ju nad kolenom. Atak pôvodne smeroval na koleno a mal krasokorčuliarku vyradiť z ďalších bojov. "Prečo práve ja? Prečo?" plakala Kerriganová, ktorá sa však do ZOH stihla uzdraviť a napokon štartovala o šesť týždňov neskôr v Lillehammeri rovnako ako vtedy úradujúca majsterka USA Hardingová. Obe krasokorčuliarky sa však nerozprávali, vo výprave vládlo veľké napätie. Kerriganová napokon získala striebro, jej rivalka skončila ôsma.

Príbeh pred dvadsiatimi rokmi rozoberali zo všetkých strán. Ide o jeden z najväčších škandálov v novodobej športovej histórii. Prípad vyšetrovala FBI. Hardingovú usvedčili, že vedela o prípravách atentátu. Dostala trojročnú podmienku, päťsto hodín verejnoprospešných prác a pokutu 160-tisíc dolárov. Navyše, krasokorčuliarska federácia jej uložila doživotný dištanc. Až neskôr vyšlo najavo, že útok si objednali jej bývalý manžel Jeff Gillooly a osobný strážca Shawn Eckhardt.

V novom dokumente sú výpovede viacerých priamych aktérov celého incidentu. Chýba len kľúčová - od Nancy Kerriganovej. Podľa mnohých už nechce na seba upriamovať pozornosť. Hardingovej škandál zničil život. "Kvôli Nancy Kerriganovej je môj život v troskách. Prišla som o všetko a nevedela som sa z toho dostať. Vždy na mňa mierili blesky. Začalo byť nemožné koncentrovať sa na niečo," povedala Hardingová, ktorá neskôr mala problémy s alkoholom, dostala sa do väzenia a vysťahovali ju z domu. Neskôr sa živila ako boxerka. V roku 2010 sa opäť vydala, dnes 43-ročná žena má dvojročného syna.

Hardingová naďalej odmieta, že by stála za útokom. Podľa Sarah Marshallovej z magazínu The Believer mohla byť aj ona iba obeťou zneužitia a hrubého správania jej exmanžela Gilloolyho. Informácie pochádzajú z New York Magazin, Daily Caller, IndieWire a ESPN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona