Krásna Hôrka vstane z popola i vďaka múzeám v zahraničí

NETKY.SK • 10 Október 2013, 12:12 • 2 min
Krásna Hôrka vstane z popola i vďaka múzeám v zahraničí

BRATISLAVA - Obnoviť pôvodný pôvab Krásnej Hôrky pomáhajú Slovenskému národnému múzeu (SNM) aj múzeá a ďalší partneri zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Pomoc pri konzervovaní a reštaurovaní zbierkových predmetov, ktoré poškodil požiar hradu Krásna Hôrka v marci 2012, ponúkli SNM Maďarské národné múzeum v Budapešti, Technické múzeum v Brne a ďalšie inštitúcie v zahraničí. Múzeu pomáhajú technologicky a odborne s konzervátorskými a reštaurátorskými prácami pri záchrane predmetov poškodených požiarom a následným závalom. SNM s nimi začalo rokovať krátko po požiari. Agentúru SITA o tom informoval Artur Šturmankin z centra múzejnej komunikácie SNM.

Generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka zdôrazňuje, že národné múzeum sa poškodené zbierkové predmety snaží obnoviť najmä vo vlastných kapacitách. V konzervátorských dielňach SNM - Múzea Betliar sa očistilo takmer 80 mierne poškodených výtvarných diel ako aj drevených a kovových predmetov. Vzácnu renesančnú prikrývku stola poškodenú pri zrútení klenby kongregačnej siene hradu zreštaurovala podľa Púdelku reštaurátorka textilu SNM - Historického múzea v Bratislave. V Archeologickom múzeum SNM ošetrili vlani a tento rok 20 požiarom zasiahnutých archeologických zbierkových predmetov a následne ich vrátili Múzeu Betliar. 

V súčasnosti SNM - Múzeum Betliar rokuje aj o detailoch spolupráce s Maďarským národným múzeom na odbornom ošetrení 17 predmetov poškodených pádom klenby v kongregačnej sieni hradu Krásna Hôrka. Pôvodnú krásu stoličkám s koženým čalúnením, stolu, zrkadlu, lustru a pohovke by mali po uzatvorení zmluvy vrátiť do konca budúceho roka v reštaurátorských ateliéroch Maďarského národného múzea. Reštaurátorské práce finančne podporí Széchenyiho vedecký spolok. 

Pomoc pri odbornom ošetrení zbierkových predmetov už poskytujú nášmu národnému múzeu odborníci z Českej republiky. Ešte začiatkom roka podpísalo SNM zmluvu o spolupráci s Technickým múzeom v Brne, ktoré je metodickým centrom pre konzervovanie v Českej republike a zameriava sa najmä na odborné ošetrenie zbierkových predmetov z kovov. Na základe zmluvy už bolo do Brna dopravených na obnovu 45 zbierkových predmetov z fondu militárií. Prednosť dostali najviac poškodené chladné a palné zbrane. "Spôsob ich odborného ošetrenia bude zvolený individuálne na základe konzervátorsko-reštaurátorského zámeru, podporeného výsledkami chemickej analýzy a v prípade niektorých zbraní aj röntgenovým výskumom. Ukončenie konzervátorských a reštaurátorských prác je plánované na koniec roka 2015," informovalo ďalej SNM. 

"Slovenské národné múzeum prijalo pomoc aj od inštitúcií zo zahraničia. Spolok priateľov egerského (jágerského) hradu v súčinnosti s riaditeľstvom Hradného múzea v Egri (Jágri) v Maďarsku vyslal do Betliara svojich konzervátorov a reštaurátorov textilu, dreva a kovov," informoval generálny riaditeľ SNM. Odborníci z Maďarska podľa Rastislava Púdelku odborne ošetrili štyri kusy nábytku, 22 zbraní a súčastí zbroja a viaceré doplnky smútočných šiat Františky Andrássyovej, ktoré ako aj pašie textílie poškodila vysoká teplota v uzavretej vitríne. 

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v deň parlamentných volieb v sobotu 10. marca 2012. Necelý rok pred tým, v apríli roku 2011, hrad zrekonštruovali. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM - Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentovala staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahovali cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. Väčšinu z nich sa našťastie podarilo pred ohňom zachrániť. Požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. Na hrade bolo v čase nešťastia umiestnených 4 725 kusov zbierkových predmetov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies